Home Ekonomija Svjetske burze nadoknadile dio gubitaka

Svjetske burze nadoknadile dio gubitaka

by Agencije

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih tjedana, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u nekim od najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 2,1 posto, na 16.433 boda, a za toliko je ojačao i S&P 500, dosegnuvši 1.961 bod. Nasdaq indeks skočio je, pak, 3 posto, na 4.822 boda. To je njihov najveći tjedni skok od polovice srpnja, prije nego što su na svjetskim tržištima započela previranja zbog devalvacije kineskog juana i naznaka oštrijeg usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva.

Rast svjetskih burzi ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti nove poticajne mjere jer su i najnoviji podaci o padu izvoza i uvoza pokazali da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava. Zahvaljujući nadi u nove poticajne mjere, kineske su se burze prošloga tjedna stabilizirale, što je pozitivno utjecalo i na najveća svjetska tržišta kapitala. Japanske vlasti također su najavile nove poticajne gospodarske mjere, a ulagači se nadaju i da američka središnja banka neće već idućega tjedna povećati ključne kamatne stope. Kako američko gospodarstvo stabilno raste, pri čemu se poboljšava situacija na tržištu rada, čelnici Feda mogli bi povećati cijenu novca.

No, s druge strane, ulagači se nadaju kako bi zbog potresa na financijskim tržištima Fed mogao odgoditi povećanje kamata do kraja ove ili početka iduće godine. “S obzirom na situaciju u američkom gospodarstvu, Fed bi trebao povećati kamate. No, središnja banka ne djeluje u vakuumu. S obzirom na nestabilnost financijskih tržišta, labavu monetarnu politiku europske i drugih središnjih banaka, Fedu će biti teško donijeti odluku”, poručuje Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Ako Fed poveća kamate, bit će to prvo povećanje od 2006. godine, pa će tržište izgubiti polugu koja je godinama poticala rast cijena dionica. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,2 posto, na 6.117 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, na 10.123 boda, a pariški CAC 0,6 posto, na 4.548 bodova. Tokijski Nikkei indeks skočio je, pak, prošloga tjedna 2,7 posto, na 18.264 boda, što je njegov prvi rast nakon četiri tjedna neprestanih gubitaka.

Related Posts