Svjetske burze na putu su tjednih dobitaka

Rast dionica drugi dan za redom

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrili poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks na putu prvih tjednih dobitaka u posljednjih osam tjedana.

Pritom su najviše porasle cijene dionica nekoliko trgovačkih lanaca, nakon što su objavili kvartalne poslovne rezultate i povećali procjene prodaje i zarade u ovoj godini.

Tako su cijene dionica Dollar Generala, Macy’sa i Dollar Treea skočile između 13,7 i 19,3 posto.

Objave tih kompanija podržale su nadu ulagača da će potrošnja, najveća sastavnica američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), i u idućem razdoblju snažno rasti.

Prije tjedan dana slabi poslovni rezultati i smanjene procjene daljnje prodaje nekoliko trgovačkih lanaca, uključujući Walmart, zabrinule su ulagače.

Podršku tržištu pružio je i znatan rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon i Tesla, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom.

Ulagače, pak, nije uznemirio revidirani podatak, prema kojemu je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 1,5 posto na anualiziranoj razini, nešto više u odnosu na prvu procjenu i očekivanja analitičara.

Zahvaljujući snažnom rastu posljednjih dana, S&P 500 i Nasdaq indeks na putu su prvih tjednih dobitaka, nakon sedam tjedana pada. Dow Jones je, pak, na putu prvog dobitka nakon osam tjedana pada.

U odnosu na početak tjedna Dow je u plusu 4,4 posto, S&P 500 oko 4, a Nasdaq indeks 3,4 posto.

I dok dio analitičara smatra da je to možda početak oporavka tržišta nakon oštrog pada od početka godine, dio je skeptičan.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu. To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, a na to upućuju i svi posljednji pokazatelji.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks, koji je na putu prvog tjednog dobitka nakon četiri tjedna pada, mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno porasle, što se ponajviše zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima nekoliko kineskih tehnoloških divova i jučerašnjem rastu Wall Streeta.

Cijene su nafte, pak, dodatno porasle, drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,40 posto, na 117,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,17 posto, na 114,30 dolara.

You may also like