Svjetske burze i dalje u porastu

Završen ciklus povećanja kamata?

Na svjetskim su u burzama cijene dionica i prošlog tjedna porasle jer su ulagači uvjereni da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen, pa se već špekulira i o skorašnjem smanjenju kamatnih stopa.

Rast indeksa četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se uvjerenju ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa jer svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u slabi, a da se rast gospodarstva usporava. To su potvrdila gotovo sva izvješća o proizvodnji, raspoloženju potrošača i tržištu rada, objavljena prošloga tjedna. Po svemu sudeći, unatoč oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana, najveće svjetsko gospodarstvo izbjegnut će recesiju.

Opća slika tržišta je solidna. Unatoč zabrinutosti za gospodarstvo i predstojeću blagdansku potrošnju, tržište djeluje održivo uoči razdoblja u kojem cijene dionica obično rastu, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Sada se ponajviše špekulira o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u ožujku, a da bi u cijeloj idućoj godini kamate mogle biti smanjene za cijeli postotni bod.

Obujam trgovanja bio je prošlog tjedna znatno manji nego inače zbog Dana zahvalnosti. Zbog tog se praznika u četvrtak u SAD-u nije radilo, a u petak se na Wall Streetu radilo skraćeno. Idućih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone blagdanskog šopinga, o čemu bi moglo ovisiti kretanje cijena dionica u trgovačkom, ali i ostalim sektorima.

I na većini europskih burzi cijene dionica prošlog su tjedna porasle. Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, a dok ulagači čekaju vijesti koje bi usmjerile tržište, Crobex indeks mogao bi stagnirati.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer podaci iz gospodarstava regije nisu baš ohrabrujući, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijene su nafte, pak, pale uoči sastanka OPEC-a i saveznika tog kartela o proizvodnji 30. studenoga.

You may also like