Svjetske burze drugi dan za redom u padu

Više razine ključnih kamata

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale drugi trgovinski dan zaredom jer se ulagači plaše da će zbog snažnog tržišta rada američka središnja banka povećati ključne kamate na više razine nego što se očekivalo.

Cijene dionica pale su drugi trgovinski dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom snažnijih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

U petak je objavljeno da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti, pak, pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto.

Ti podaci doveli su u pitanje procjene na tržištu o daljnjem povećanju kamata američke središnje banke.

Još polovicom prošloga tjedna ulagači su se nadali da će Fed usporiti tempo povećanja kamata i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

No, procjene su se promijenile. Tako se sada na tržištu novca očekuje da će Fed i ubuduće povećavati kamate za po 0,25 postotnih bodova i da bi konačna kamata mogla dosegnuti 5,1 posto do srpnja.

Stoga ulagači čekaju što će idućih dana poručiti dužnosnici Feda, uključujući i predsjednika središnje banke Jeromea Powella koji će održati govor na jednom skupu u utorak.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Premda većina njih izvješćuje o boljim nego što se očekivalo zaradama, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju pale 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno dok ulagači čekaju poruke iz američke središnje banke o kamatnim stopama, a podršku tržištu pruža rast cijena dionica u naftnom sektoru.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg snažnog rasta, a dok ulagači čekaju vijesti iz domaćih kompanija, pratit će zbivanja na svjetskim burzama.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno jer središnje banke i dalje povećavaju kamatne stope.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,99 posto, na 81,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,05 posto, na 74,90 dolara.

You may also like