Svjetske burze blago porasle, no ulagači su oprezni

Očekuju se novi poticaji
Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, na 30.996 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,9 posto, na 3.841 bod, a Nasdaq indeks 4,2 posto, na 13.543 boda. Polovicom tjedna ti su indeksi dosegnuli rekordne razine, nakon što je Joe Biden prisegnuo za 46. predsjednika SAD-a. Ulagači su odahnuli nakon što je inauguracija prošla glatko, s obzirom da su se plašili mogućih incidenata nakon nedavnog upada Trumpovih pristaša u Kongres.

Uz to, ulagači se nadaju da bi Bidenova vlada mogla brzo progurati kroz Kongres novi paket poticajnih gospodarskih mjera, s obzirom da sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici drže većinu. Biden je nedavno predstavio paket poticajnih mjera koji doseže vrijednost od 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima.

I dok dio analitičara ne očekuje glatki prolaz novih poticaja u Kongresu i smatra da će demokratima ipak trebati pomoć dijela republikanaca, Kay Van-Petersen, strateg u tvrtki Saxo Capital Markets, kaže da će kontrola demokrata u Senatu „povećati ne samo mogućnost novih fiskalnih poticaja, nego i magnitudu”.

Od kada je na predsjedničkim izborima u studenom pobijedio Joe Biden, Dow Jones indeks skočio je oko 13 posto jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, ubrzanju oporavka gospodarstva i ubrzanju procesa cijepljenje protiv covida-19.

A da su poticaji gospodarstvu potrebni, pokazuje slabost tržišta rada jer milijun ljudi koji su za koronakrize ostali bez posla i dalje primaju pomoć za nezaposlene. Stoga je oslabila i potrošnja kućanstava, koja je inače najveći pokretač rasta američkog gospodarstva.

Najviše su prošloga tjedna porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Netflixa. Ulagači se nadaju da će i ostale tehnološke kompanije uskoro izvijestiti o snažnom rastu prihoda. Zahvaljujući tome, snažno su skočile cijene dionica Facebooka, Amazon.coma, Alphabeta i Applea. Zahvaljujući tome, ulagači na najvećoj svjetskoj burzi ignorirali su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u.

No, na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer je ulagače zabrinulo zaoštravanje restriktivnih mjera u vezi putovanja u nekim europskim zemljama, s obzirom da širenje koronavirusa ne popušta. To bi, pak, moglo usporiti oporavak gospodarstava, na što je prošloga tjedana ukazao niz podataka o potrošnji i gospodarskim aktivnostima. Uz to, ulagače zabrinjavaju najave usporavanja cijepljenja protiv covida-19 jer proizvođači ne mogu dovoljno brzo proizvesti svo potrebno cjepivo. Podršku tržištima pružila je, pak, Europska središnja banka koja je zadržala kamatne stope nepromijenjene i poručila da je spremna dodatno podržati gospodarstvo ako bude potrebno. U takvom okruženju, londonski FTSE indeks skliznuo je 0,6 posto, na 6.695 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 5.559 bodova. No, frankfurtski DAX ojačao je 0,6 posto, na 13.873 boda.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, nakon što su prošloga tjedna Crobex indeksi zabilježili prvi tjedni pad u ovoj godini, a u fokusu ulagača bit će zbivanja na svjetskim burzama i vijesti o koronavirusu.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju novim izdašnim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu, pa su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u drugom planu. Podršku tržištima pruža nada ulagača da će uskoro američki Kongres prihvatiti novi paket poticajnih mjera vrijedan 1.900 milijardi dolara.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros dodatno blago pala, nakon što je prošloga tjedna skliznula 0,6 posto.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale nakon što su prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene na tjednoj razini. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 52,22 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 55,28 dolara.

You may also like