Svjetske agencije najavljuju novu nestabilnost

Svjetske agencije javljaju o vrlo izjednačenoj utrci HDZ-a i Narodne koalicije predvođene SDP-om na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. Naglašavaju da ni jedna od stranaka neće dobiti apsolutnu većinu te će morati tražiti partnera za formiranje koalicijske vlade. To bi, navode, ponovno moglo potrajati dulje vrijeme ili čak dovesti do novih, trećih izbora u nešto više od godinu dana.

Francuska agencija France presse predviđa da će trebati vjerojatno više tjedana kako bi se znalo tko će voditi Hrvatsku. Govori o apatiji glasača i da je izlaznost bila niska. Manje od godinu dana nakon prošlih izbora, 3,8 milijuna glasača očito je umorno, kaže ta agencija.

Sljedeća vlada bit će vjerojatno isto tako krhka kao i prethodna i bit će joj teško dobiti dovoljan legitimitet da bi izvukla zemlju iz političke i ekonomske krize, piše AFP. Govoreći o predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, AFP kaže da je obećao okrenuti leđa populizmu, ali da ga konzervativna frakcija stranke gleda podozrivo. Što se tiče šefa SDP-a Zorana Milanovića francuska agencija kaže da on inzistira na svojem iskustvu i obećava vladu napretka i tolerancije.

Reuters kaže da rezultati pokazuju kako će se nastaviti neizvjesnost i da će budućoj koalicijskoj vladi vjerojatno nedostajati čvrst mandat da provede bolne rezove i restrukturiranje koje traži Europa. Budući da ni Narodna koalicija ni HDZ neće dobiti apsolutnu većinu, Reuters kaže kako će se obje stranke vjerojatno morati okrenuti Mostu kao mogućem koalicijskom partneru. Koja god vlada dođe na vlast, suočit će se s golemom zadaćom revitaliziranja jedne od najslabijih europskih ekonomija, kaže ta agencija. Dodaje da su stranke izašle s vrlo malo pojedinosti o tome kako misle ispuniti obećani viši standard života za građane Hrvatske.

Njemačka agencija dpa predviđa i dalje političku neizvjesnost u Hrvatskoj. Naglašava da su građani Hrvatske pokazali apatiju i nezadovoljstvo političarima držeći se u velikom broju podalje od biračkih mjesta. Već postoje spekulacije da bi se izbori mogli ponoviti u proljeće, kaže dpa.

Bloomberg kaže da će rezultat natjerati HDZ i SDP da ili stvore veliku koaliciju ili potraže trećeg partnera poput Mosta. Mogli bi slijediti tjedni političkog natezanja što bi potencijalno moglo dovesti do nestabilne koalicije ili trećih izbora, kaže Blooomberg dodajući da bi dulje turbulencije mogle otežati napore bilo koje vlade koja će proizaći ih ovih izbora da se pozabavi ekonomskim pitanjima.

AP pak govori o izjednačenim rezultatima koji će produljiti političku neizvjesnost u najmlađoj članici EU-a. Portal Politico piše da se ne vidi kraj političkoj neizvjesnosti. Još jedni prijevremeni izbori u najmlađoj članici EU-a su mogući, što bi utjecalo na provedbu programa reformi čiji je cilj ojačati ekonomiju nakon šest godina recesije, kaže portal.

You may also like