Home Ekonomija SVJETSKA TRŽIŠTA: Nove rekordne razine indeksa na Wall Streetu

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nove rekordne razine indeksa na Wall Streetu

by admin

Na Wall Streetu su i u petak svi najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer je nastavljen uspon cijena dionica potaknut pobjedom Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Dow Jones ojačao je 0,33 posto, na 19.614 bodova, dok je S&P 500 porasto 0,22 posto, na 2.246 bodova, a Nasdaq indeks 0,44 posto, na 5.417 bodova.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju, za 1,4 posto, a slijedio je zdravstveni sektor s rastom od 1,2 posto.

Ti su sektori dosad zaostajali za rastom financijskog i industrijskog sektora koji su od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, snažno skočili zahvaljujući njegovim obećanjima o smanjenju poreza, pojačanoj fiskalnoj potrošnji i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

“Sada vidimo da novac ulazi i u sektore koji nisu bili u fokusu od predsjedničkih izbora, što mi govori da se uspon cijena širi i na druge sektore, a to je pozitivno za tržište”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

Cijene dionica već danima neprestano rastu, premda se očekuje da će idućega tjedna američka središnja banka povećati ključne kamatne stope.

To obično loše utječe na tržište, no ovoga puta analitičari kažu da je najveće svjetsko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje cijene novca.

I jučer objavljeni podaci ukazuju na relativno snažan rast američkog gospodarstva. U listopadu su zalihe kompanija znatno pale, što ukazuje na jačanje prodaje i što pruža podršku rastu gospodarstva u tekućem tromjesečju.

Uz to, indeks raspoloženja potrošača, koji sastavlja Sveučilište u Michiganu, dosegnuo je najvišu razinu od siječnja prošle godine, što najavljuje jačanje potrošnje.

Zahvaljujući svemu tome, u proteklom je tjednu Dow Jones porastao 2,3 posto, dok je S&P 500 skočio 2,5, a Nasdaq indeks 3,1 posto.

Nakon prošlotjednog skoka, najvažniji S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine 10,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 6.954 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,22 posto, na 11.203 boda, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.764 boda.

(Agencija)

Related Posts