Svjetska trgovina nadomak oporavku?

Izvješće UNCTAD-a

Globalna trgovina oporavila se u posljednja tri mjeseca 2020. od pandemijskog šoka, predvođena pojačanom robnom razmjenom, dok je sektor usluga kočilo kontinuirano širenje koronavirusa, izvijestio je u srijedu UNCTAD.

Globalna trgovinska razmjena pala je u 2020. godini devet posto zbog mjera suzbijanja pandemije, pokazuju izračuni Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

U drugoj polovini prošle godine pala je 15 posto, ali se oporavila u posljednja tri mjeseca, prevođena pojačanom razmjenom robe, posebno između razvijenih i zemalja u razvoju, utvrdili su u UNCTAD-u.

Robni izvoz i uvoz porasli su tako u četvrtom tromjesečju 2020. oko osam posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, ističu u UNCTAD-u, dodajući da se većina proizvodnih sektora oporavila, uz izuzetak energetskog i prometnog.

Razmjena usluga zadržala se pak na razini trećeg tromjesečja, zakočena epidemiološkim mjerama, koje su posebno teško pogodile sektor putovanja.

U UNCTAD-u ističu i razlike među regijama. Tako su istočnoazijska gospodarstva predvodila proces oporavka. Naime, robna razmjena u toj regiji porasla je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 12 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Za prvo tromjesečje 2021. UNCTAD prognozira pad robne razmjene od 1,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, te 7-postotni pad trgovine uslugama.

Zabrinutost zbog kontinuiranog širenja covida 19 i neizvjesnost koja obavija rokove i vrijednost paketa potaicaja rezultirat će slabijim oporavkom trgovine u predstojećim mjesecima, objašnjavaju.

Povećana potražnja za robom poput namještaja i opreme za vježbanje u vrijeme pandemije potaknula je skok vozarina, povećavši dobit danskog logističkog diva Moller Maerska u 2020. godini. Prihodi su na razini grupe porasli 2,2 posto, na 39,7 milijardi dolara.

Globalni prijevoznici brzo su se oporavili od prošlogodišnjeg zaustavljanja trgovine diljem svijeta kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a veliki poticaj bio im je rast prometa u maloprodaji u SAD-u.

You may also like