Home Ekonomija Svjetska banka smanjila procjenu rasta globalnog gospodarstva

Svjetska banka smanjila procjenu rasta globalnog gospodarstva

by Petar Varat

Svjetska banka smanjila je procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini jer bi slabost najvećih tržišta u razvoju, kao i anemičan rast nekih razvijenih zemalja mogao usporiti ukupnu aktivnost. 

U novom izdanju Globalnih ekonomskih izgleda, objavljenom u srijedu, Svjetska banka procjenjuje da će u ovoj godini globalno gospodarstvo porasti 2,9 posto.

To bi bilo brže u odnosu na lanjski rast, koji se procjenjuje na 2,4 posto, ali sporije u odnosu na prognoze te banke iz lipnja prošle godine, kada je očekivala rast od 3,3 posto.

Svjetska je banka posebno zabrinuta zbog slabljenja vodećih gospodarstava u razvoju.

S obzirom na veličinu i i integraciju najvećih gospodarstava u razvoju – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike ili tzv. BRICS zemlje – istodobno usporavanje rasta u gotovo svima njima moglo bi se značajno preliti na ostatak svijeta, ističu analitičari Svjetske banke.

Procjenjuju da će rusko i brazilsko gospodarstvo zabilježiti pad i u 2016. godini, dok su još prije šest mjeseci očekivali rast.

Tako se procjenjuje da bi bruto domaći proizvod (BDP) Rusije ove godine mogao pasti za 0,7 posto, dok se u lipanjskim prognozama očekivao rast od 0,7 posto. Procjenjuje se da je lani ruski BDP potonuo 3,8 posto.

Brazil bi, pak, ove godine mogao zabilježiti daljnji pad gospodarstva za 2,5 posto, nakon lanjskih 3,7 posto.

Analitičari Svjetska banke procjenjuju da bi kinesko gospodarstvo ove godine moglo porasti za 6,7 posto, sporije u odnosu na procjenjenih 6,9 posto u 2015. godini. U lipanjskim prognozama očekivali su rast u ovoj godini za 7 posto.

Procjene rasta Južne Afrike u ovoj godini smanjene su, pak, s 2,1 posto, koliko se procjenjivalo prije šest mjeseci, na 1,4 posto.

Od najvećih gospodarstava u razvoju, jedino bi Indija ove godine mogla zabilježiti brži rast nego što je Svjetska banka prognozirala prije šest mjeseci, i to za 0,1 postotni bod, ili 7,8 posto.

Analitičari Svjetske banke smanjili su i procjene rasta SAD-a i ostalih razvijenih gospodarstava. Tako procjenjuju da će američki BDP ove godine porasti 2,7 posto, dok su prije očekivali rast od 2,8 posto. Ipak, to bi bio brži rast nego u 2015. godini, koji se procjenjuje na 2,5 posto.

Eurozona bi, pak, ove godine trebala porasti za 1,7 posto, dok se prije očekivao rast od 1,8 posto. No, i to bi bio brži rast u odnosu na prošlu godinu u kojoj je BDP, procjenjuje se, porastao 1,5 posto.

Hrvatskoj povećane procjene rasta BDP-a

Pred kraj prosinca prošle godine viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Madžarević Šujster predstavila je redovno polugodišnje ekonomsko izvješće Svjetske banke za Europsku uniju.

Prema tom izvješću, Svjetska banka procjenjuje da je rast realnog BDP-a u Hrvatskoj u 2015. iznosio 1,5 posto, te da će se oporavak nastaviti u 2016. i 2017. godini – u prosjeku za 1,9 posto.

U novom izdanju Globalnih ekonomskih izgleda Svjetska banka procjenjuje da je u prošloj godini hrvatski BDP porastao 1 posto, odnosno 0,5 postotnih bodova više nego što je procjenjivala u lipnju.

U 2016. godini, pak, očekuje stopu rasta od 1,4 posto, ili 0,2 postotna boda više nego u prethodnim procjenama. Prognoze za 2017. povećala je također za 0,2 postotna boda, na 1,7 posto.

Svjetska banka napominje u izvješću da često ažurira procjene zbog novih informacija i promjena globalnih okolnosti, pa se ove projekcije mogu razlikovati od onih u drugim dokumentima banke. (hina)

Related Posts