Svjetska banka ponovno imenovala Yonga Klima za predsjednika

Svjetska banka je u utorak ponovno imenovala Jim Yong Kima na petogodišnji mandat predsjednika ovoga svjetskog zajmodavca za koji nije bilo protukandidata.

Kima, koji je američki državljanin, jednoglasno je izabrao odbor izvršnih direktora na mandat koji počinje 1. srpnja 2017., priopćila je Svjetska banka. U priopćenju je odbor istaknuo Kimove rezultate uključujući i postavljanje cilja uklanjanja ekstremnog siromaštva u svijetu do 2030. i unutarnju reorganizaciju zbog bolje koordinacije što je izazvalo protivljenje osoblja banke.

Prema nepisanom pravilu Sjedinjene Države, najveći bančin dioničar, biraju predsjednika Svjetske banke od njezina stvaranja nakon Drugog svjetskog rata. Ipak, kad je nominiran za prvi mandat 2012. Kim je kao prvi američki kandidat imao protukandidata nakon što je u izbore ušao Nigerijac Ngozi Okonjo-Iweala.

Kim je dobio američku potporu odmah nakon što su počele nominacije za mandat koji počinje u srpnju, moguće zato da bi se spriječili izazivači i ponavljanje 2012. Udruga osoblja banke prošli mjesec rekla je kako među 15.000 zaposlenika vlada veliko nezadovoljstvo te ustvrdila da se banka suočava s “krizom čelništva”.

You may also like

0 comments