Svijet se mora zaštititi od nuklearne prijetnje

Svijet se mora bolje zaštititi od opasnosti “nuklearnog terorizma”, ocijenio je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano i naglasio da se sve manje može isključiti mogućnost atentata tog tipa s razarajućim posljedicama.

“Terorizam se širi i ne može se isključiti mogućnost upotrebe nuklearnog materijala,” rekao je glavni tajnik IAEA-e u razgovoru za agenciju France presse u četvrtak navečer, dva dana nakon džihadističkih napada u Bruxellesu. “Države članice moraju pokazati povećano zanimanje i pojačati sigurnost “, podsjetio je dok se na summitu o tom pitanju trebaju sastati čelnici 50-ak zemalja u Washingtonu 31. ožujka i 1. travnja na poziv američkog predsjednika Baracka Obame.

Francuske nuklearne centrale su nadlijetale neidentificirane bespilotne letjelice posljednjih mjeseci, posljednji put u srijedu, što ilustrira te opasnosti. Belgijska policija je u prosincu tijekom pretraživanja nakon napada u Parizu pronašle snimke u trajanju od desetak sati na kojima se prati jednog visokog dužnosnika belgijske nuklearne industrije. Prema informacijama belgijskog lista La Derniere Heure, koje tužiteljstvo nije potvrdilo, te snimke pripadaju braći Ibrahimu i Khalidu Bakraouiu, dvojici bombaša samoubojica koji su se u utorak raznijeli u Bruxellesu.

Osim opasnosti izravnog napada na oko 1000 nuklearnih postrojenja u svijetu, glavnu prijetnju predstavlja krađa radioaktivnog materila, naglašava Amano. U dvadesetak godina IAEA je zabilježila oko 2800 slučajeva trgovine, nedozvoljenog posjedovanja ili “gubitaka” takvih tvari.

You may also like