Švicarski gospodarski rast povećan zbog povećanja izvoza

Švicarska vlada blago je poboljšala gospodarske izglede za ovu godinu zahvaljujući otpornosti švicarskog izvoza i unatoč neizvjesnosti koju je, među ostalim, generirala britanska referendumska odluka o izlasku iz Europske unije.

Švicarsko gospodarstvo bi trebalo u ovoj godini porasti za 1,5 posto, objavilo je u utorak ministarstvo gospodarstva, podigavši blago lipanjsku procjenu od 1,4 posto. Očekivana stopa rasta gotovo je dvostruko viša u usporedbi s 0,8 posto ostvarenih u 2015. kada je Švicarsku pogodio snažan skok franka nakon što je u siječnju središnja banka ukinula minimalni tečaj od 1,2 franka za euro.

Snažniji franak poskupljuje švicarski izvoz u eurozonu, najveće švicarsko izvozno tržište, zbog čega su se tamošnji izvoznici našli u teškoćama. Podaci o trgovinskoj razmjeni u kolovozu pokazali su pak povećanje trgovinskog viška na 3,03 milijarde švicarskih franaka, temeljem rasta izvoza za nominalnih, sezonski prilagođenih sedam posto u odnosu na godinu ranije.

Rastom izvoza prednjačili su farmaceutski i kemijski sektor gdje je izvoz uvećan za 25 posto na godišnjoj razini, premda su proizvođači satova i dalje u problemima, s obzirom na pad isporuka za gotovo 13 posto.

U ministarstvu očekuju da će vanjska trgovina biti zaslužna za polovinu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u idućoj godini, dok je u 2015. njezin doprinos u potpunosti izostao. “Trgovina je vrlo važna švicarskom gospodarstvu a u ovoj godini mnoštvo poticaja za rast stiže upravo od vanjskotrgovinske razmjene”, ocijenio je Ronald Indergand, čelnik odjela kratkoročnih gospodarskih analiza u ministarstvu.

U ministarstvu također procjenjuju da će iduće godine gospodarstvo dodatno blago ubrzati, na 1,8 posto, čime je potvrđena procjena iz lipnja. Ujedno je ta brojka blizu dugoročnog prosjeka.

Poboljšani izgledi pokazali su da se švicarsko gospodarstvo može nositi sa sadašnjom razinom franka, ustvrdio je Indergand. “Cijela situacija čini se puno povoljnijom nego prije godinu dana”, zaključuje.

You may also like

0 comments