Švicarski franak i dalje precijenjen

Švicarski franak i dalje je nedvojbeno precijenjen i predstavlja veliki izazov mnogim švicarskim kompanijama, no valutni tečaj nije jedini čimbenik koji središnja banka razmatra kod donošenja mjera u monetarnoj politici, istaknula je u ponedjeljak dužnosnica Švicarske središnje banke (SNB). 

“Razina franka važan je čimbenik za švicarsko gospodarstvo, no nije jedini. Podjednako su važne i kamatne stope, inflacija i globalna situacija”, kazala je članica upravnog odbora SNB-a Andrea Maechler u razgovoru za švicarski list The Tribune de Geneve.

Gospodarstvo neke zemlje ne može ovisiti o jednoj ‘magičnoj’ brojci, čak i o tako važnoj kao što je valutni tečaj, naglasila je Maechler.

“Mišljenja smo da je franak i dalje nedvojbeno precijenjen. To posebno vrijedi za njegov odnos prema euru, koji je najvažnija valuta za švicarski izvoz”, dodala je dužnosnica švicarske središnje banke.

Istaknula je ujedno da bi franak bio još snažniji da nema negativnih kamatnih stopa. Međutim, monetarna politika ne vodi računa samo o jednom tečaju, već o tečajevima svih valuta, napomenula je.

U SNB-u procjenjuju da će švicarsko gospodarstvo u 2016. i 2017. godini rasti po stopi od 1,5 posto. U banci također očekuju postupno poboljšanje na tržištu rada, pri čemu dužnosnica SNB-a takva gospodarska kretanja ocjenjuje zadovoljavajućima s obzirom na teško globalno okruženje.

Rast ipak nije ravnomjerno raspoređen po sektorima, napominje Maechler.

Priznaje također da snažan franak šteti švicarskom izvozu strojeva i satova, ali dodaje kako to nije jedini problem, navodeći još cikličke probleme i nužnost inovacija.

(Agencije)

You may also like

0 comments