Home Europska unija Švicarske službe nadziru 400 mogućh džihadista

Švicarske službe nadziru 400 mogućh džihadista

by Agencije

Švicarske vlasti nadziru na društvenim mrežama aktivnosti oko 400 mogućih džihadista koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, objavila je obavještajna služba NDB u ponedjeljak.

Švicarska nije posebno zanimljiva meta islamističkim napadačima jer nije dio vojne koalicije za borbu protiv Islamske države, ali je bez obzira na to i u toj zemlji podignuta razina sigurnosti,  kaže NDB u godišnjem izvješću.

U izvješću je prikazana fotografija švicarske putovnice uz eksplozivni pojas koju je on-line stavio osumnjičeni džihadist koji je putovao na Bliski istok, kao i video Islamske države koji prikazuje švicarsku zastavu među 60 zemalja koje su ciljevi džihadista.”Eventualne napade u Švicarskoj mogli bi izvesti pojedinci ili manje skupine, jednostavnim sredstvima, uz malo pripreme i minimalne logističke napore”, kaže se u izvješću. Švicarski sudovi prošli su mjesec osudili trojicu Iračana za terorizam,  što je presuda koja bi trebala poslati poruku džihadistima da ne gledaju na zemlju kao na laku metu.

Logor s oko tisuću migranata, ponovno sklepan ispod vanjskog dijela metroa u Parizu, evakuiran je u ponedjeljak u trećoj operaciji na istom mjestu od ožujka. “Sklonjeno je 1619 osoba te upućeno u prihvatne centre” prvenstveno u pariškoj regiji, objavila je prefektura.

Operacija koja je počela rano jutro završila je oko podneva dok se nije pronašao smještaj za sve migrante čiji je broj bio veći nego se predviđalo, rečeno je iz istog izvora. Zadnji podaci od nedjelje govorili su o samo “400 do 700 osoba”, posebice Saudijaca i Afganistanac,a ali je migranata bilo znatno više u ponedjeljak ujutro, uobičajena praksa uoči premještaja.

Šatori stisnuti jedan uz drugi, madraci i pokrivači ostavljeni uz kante za smeće pretrpane otpadom govore o životnim uvjetima u tom logoru. Migranti će “zatražiti azil u prihvatnim centrima a oni koji to ne učine ili se neprikladno ponašaju bit će protjerani”, izjavio je na mjestu događaja Jean-Francois Carenco, prefekt pariške regije. Ovo je treći put u dva mjeseca da se taj ilegalni logor evakuira. Ukupno je od 2. lipnja 2015. dvadesetak operacija “smještaja migranata” tog tipa organizirano u Parizu.

Related Posts