Švicarska upozorila na opasnost rastućeg protekcionizma

Švicarska vlada upozorila je u utorak da bi američki protekcionizam mogao potkopati rast švicarskog izvozno usmjerenog gospodarstva i izazvati jačanje franka.

Švicarsko ministarstvo gospodarstva (SECO) blago je povećalo makroekonomske procjene, pa sada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 2,4 posto, a u idućoj godini 2,0 posto.

Poput švicarske narodne banke prošlog tjedna, ministarstvo je poručilo kako bi nedavno dobrodošlo slabljenje švicarskog franka prema euru moglo biti preokrenuto ako bi ponovno izbile napetosti na financijskim tržištima, što bi zadalo probleme švicarskim izvoznicima.

SECO procjenjuje da su kratkoročni pozitivni i negativni rizici za globalno gospodarstvo uravnoteženi.

“Globalni rast mogao bi trajati dulje nego što se očekivalo, a švicarski franak mogao bi dodatno oslabiti ako se nastavi razdoblje dobrih međunarodnih gospodarskih uvjeta, što bi, pak, dodatno ojačalo švicarsko gospodarstvo”, poručilo je to ministarstvo.

Međutim, upozorilo je i da “protekcionističke mjere nedavno objavljene u SAD-u predstavljaju negativne rizike za globalno gospodarstvo”.

Predsjednik SAD-a Donald Trump uveo je početkom godine prvo carine na uvoz solarnih panela i perilica za rublje, a nedavno i na čelik te aluminij, zbog čega jačaju rizici od protumjera pojedinih zemalja

“Iako nedavno uvedene carine na uvoz metala u SAD vjerojatno neće puno utjecati na švicarsko gospodarstvo, bilo kakva eskalacija u trgovinski rat između glavnih ekonomskih zona imala bi značajan potisni učinak u srednjoročnom razdoblju”, poručio je SECO.

Rizik od turbulencija na financijskim tržištima i dalje postoji, možda potaknut neviđenom brzinom normalizacije monetarne politike u SAD-u.

Američka središnja banka Fed lani je u tri navrata povećala ključne kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova, a i ove se godine očekuje povećanje cijene novca u SAD-u u tri navrata.

“To bi moglo stvoriti daljnji pritisak na švicarski franak” poručilo je ministarstvo.

Kao potencijalne zamke, SECO je naveo i političku nesigurnost u Italiji, nedostatak jasnoće oko pregovora o Brexitu i neodgovorena pitanja o neutralnim švicarskim vezama s Europskom unijom, najvećim izvoznim tržištem zemlje.

You may also like

0 comments