Švicarska povukla potporu za kompromis s EU o migrantima

Konzervativna švicarska stranka objavila je u srijedu da je povukla svoju potporu za kompromisni dogovor o imigraciji s Europskom unijom i da će se umjesto toga zauzimati za uvođenje kvota za radnike iz EU-a, povećavši time ponovno izglede za sukob s Bruxellesom.

Švicarska je u sporu s EU-om otkako je većina švicarskih birača zatražila ograničavanje imigracije na referendumu 2014., ugrozivši dogovor po kojem ta zemlja ima poseban pristup europskom tržištu u zamjenu za slobodno kretanje radnika. Švicarski zastupnici moraju taj referendumski zahtjev pretočiti u zakon.

No oni pokušavaju smiriti napetosti i nude kompromis koji predviđa poticanje zapošljavanje švicarskih građana umjesto otvorenog ograničavanja stranaca.

Kršćanska narodna stranka (CVP) u početku je podržala taj zakonski paket. No promijenila je mišljenje uoči posjeta predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u ponedjeljak posvećenog tom problemu. “Moramo ovo rješenje približiti volji naroda”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika CVP-a Filippo Lombardi za švicarski radio SRF u srijedu.

Odluka je objavljena tjedan dana prije nego što donji dom parlamenta treba glasovati o kompromisnom prijedlogu zakona. Po švicarskom zakonu, promjene zatražene na referendumu 2014. moraju se zakonski regulirati do veljače 2017.

Uskraćivanje potpore 27 zastupnika CVP-a nije dovoljno da taj kompromis u parlamentu, koji ima ukupno 200 zastupnika, propadne.Ali pokazuje važan gubitak potpore za dogovor, kojemu se već protivi desna Švicarska narodna stranka (SVP), najveća skupina u parlamentu sa 65 zastupnika.

Kurt Fluri, član liberala (FDP) koji su dogovorili kompromisno rješenje, rekao je da je takvo kolebanje uobičajeno tjedan dana prije glasovanja u parlamentu i da ga preokret ne zabrinjava. “Idem na parlamentarnu raspravu s dobrim osjećajem… da će naš koncept proći”, rekao je.

No, jedan europski dužnosnik u Bruxellesu rekao je da čak i ponuđeni kompromis, iako prihvatljiviji EU-u od sustava kvota, ne ide dovoljno daleko.Istaknuo je ipak da Bruxelles i dalje želi postići dogovor sa Švicarskom do kraja godine.

You may also like

0 comments