Švicarska pokrenula kazneni progon protiv Erdogana

Švicarsko pravosuđe pokrenulo je kazneni postupak nakon skupa protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Bernu na kojemu je bio istaknut plakat s njegovim likom s pištoljem na sljepoočnici, prenose u ponedjeljak agencije.

Plakat na kojemu je pisalo na engleskom “Ubijte Erdogana njegovim vlastitim oružjem”, istaknula je skupina pristaša kurdske autonomije, prenosi agencija. Ankara je nakon tog skupa zatražila da Švicarska kazni odgovorne. Erdogan je u nedjelju oštro kritizirao švicarske vlasti u govoru u Istanbulu: “Požnjet ćete ono što ste posijali”, upozorio ih je.

Čelnik sigurnosne službe u Bernu, Reto Nause izjavio je za agenciju ATS da će podići tužbu zbog toga što se nisu poštovali uvjeti navedeni u odobrenju skupa. Kurdske udruge, švicarske socijalističke stranke i zeleni pozvali su na organiziranje tog skupa koji je protekao u miru. Prosvjednici su tražili slobodu, poštovanje vladavine prava i više demokracije u Turskoj.

Organizatori skupa su se u nedjelju distancirali od plakata. “To je bilo politički nesmotreno i ne da se opravdati”, rekao je Urs Sekinger iz nevladine organizacije Solifonds. Turska vlada zamjera Švicarskoj zbog toga što je odobrila skup na kojemu su se isticale “oznake PKK-a (Kurdistanske radničke stranke)”. Turska, Europska unija i Sjedinjene Države, za razliku od Švicarske, smatraju PKK terorističkom organizacijom.

You may also like

0 comments