Švicarska banka UBS počinje zaračunavati proviziju klijentima za iznad milijun eura depozita

Švicarski bankarski div UBS od svibnja će početi zaračunavati proviziju klijentima čiji depoziti premašuju iznose od milijun eura, priopćeno je iz švicarske banke.

Godišnja provizija klijentima zaračunavat će se u visini 0,6 posto, počevši od svibnja, objavila je švicarska banka. UBS već zaračunava proviziju kompanijama i pojedinim imućnim klijentima koji drže velike depozite. Takvu mjeru uvode u vrijeme dok UBS-ovu dobit pritišće postojeća politika Europske središnje banke (ECB) usmjerena poticanju gospodarskog rasta putem negativnih kamatnih stopa i pojačane likvidnosti.

ECB kažnjava banke koje kod nje polažu eurske depozite kako bi ih stimulirala da novac preusmjeravaju u kreditne plasmane, umjesto da ih gomilaju na računima. S tim je ciljem uvela takozvanu negativnu kamatnu stopu, što odgovara iznosu od četiri eura godišnje na svakih tisuću eura koje zajmodavci polažu kod središnje banke.

Banke u Švedskoj i Švicarskoj, zemljama izvan eurozone, plaćaju sličnu proviziju. “Ova naknada odražava povećane troškove reinvestiranog novca iz depozita na tržišta novca i kapitala, nastavljene primjene izvanredno niskih kamatnih stopa i negativnih kamata u eurozoni te pojačanih propisa na području likvidnosti”, pojasnio je glasnogovornik UBS-a.

Njemački Commerzbank je primjerice čak razmišljao o polaganju novca u sefove kako bi izbjegao plaćanje ECB-ovih naknada. Politika penalizacije banaka naišla je na oštre kritike u Njemačkoj jer se, kažu kritičari, njome destimulira štednja.

You may also like

0 comments