Svi su u krizi osim Kine, kažu podaci uvoza i izvoza

Trgovinski sporazum
Kineski uvoz i izvoz snažno su porasli u rujnu, pokazali su u utorak podaci carinske uprave, nagovješćujući stabilizaciju oporavka drugog gospodarstva svijeta od posljedica koronakrize.

Uvoz je poskočio 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon 2,1-postotnog pada u kolovozu, signalizirajući oporavak potrošnje i državnih ulaganja od krize koju je prouzročio Covid 19.

Porastao je i izvoz, za 9,9 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan. Kineske tvornice rade budući da je Peking uglavnom uspio zaustaviti koronavirusa dok SAD i europske države proživljavaju drugi veliki val širenja virusa.

Nakon ponovnog otvaranja poslovanja u ožujku, kineski su proizvođači imali pristup zajmovima kako bi prebrodili pandemiju. Kina izvozi puno maski i medicinske opreme potrebne širom svijeta, kao i potrošačku elektroniku, posebno traženu robu u vrijeme pandemije.

U razdoblju od siječnja do rujna kineski izvoz smanjen je blagih 0,8 a uvoz 3,1 posto. U rujnu kineski je izvoz u SAD poskočio 20,5 a uvoz 24,7 posto, u skladu s trgovinskim sporazumom sa SAD-om kojim se Peking obavezao u iduće dvije godine kupiti američke proizvode i usluge u vrijednosti najmanje 200 milijardi dolara većoj nego 2017. godine.

Sporazum je zaustavio štetan trgovinski rat, u sklopu kojeg su dvije zemlje uvele carine vrijedne milijarde dolara, zakočivši svjetsko gospodarstvo, podsjeća dpa.

You may also like

0 comments