Svi Plenkovićevi ljudi

Novi premijer Andrej Plenković idućeg bi tjedna trebao početi ekipirati svoj najuži tim u uredu u Banskim dvorima, a prema našim informacijama, u kabinetu predsjednika Vlade, uz već poznato ime Davora Božinovića koji će biti predstojnik Ureda premijera, pridružit će mu se i mladi stručnjaci Tena Mišetić i Karlo Ressler, piše Jutarnji list.

Nekoliko nam je izvora potvrdilo da će njih dvoje sigurno biti u kabinetu, ali nije još sigurno na kojim točno funkcijama. Tena Mišetić 28-godišnja je diplomirana ekonomistica s MBA diplomom Zagrebačke škole ekonomije i managementa, a dosad je, uz Marijanu Balić, koja je sada postala saborska zastupnica HDZ-a, vodila Plenkovićev europski ured u Bruxellesu. Njezini kolege opisuju je kao vrhunsku organizatoricu i vrlo sposobnu mladu ekonomisticu, pa će ona vjerojatno preuzeti neku savjetničku dužnost u Službi za javne politike i potporu predsjedniku Vlade. Mišetić je rodom iz Splita, kći je nekadašnjeg dugogodišnjeg direktora Croatia Airlinesa, a sada generalnog tajnika u Atlantic Grupi, Ivana Mišetića.

Išao po mandat

Karlo Ressler 28-godišnji je diplomirani pravnik i doktorand Pravnog fakulteta u Zagrebu, a Plenković očito ima izuzetno povjerenje u njega. To se najbolje dalo primijetiti kada je cijela javnost mogla vidjeti da je upravo njega odabrao da s njim ide po mandat kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, s njim je otputovao i u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća, a bio je i na primopredaji vlasti u Banskim dvorima, kao i Tena Mišetić.

Desna ruka

Plenkoviću pomaže pravnim savjetima, a zanimljivost je i da je posinak HDZ-ova veterana Vladimira Šeksa. Ressler bi mogao biti zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Vlade, odmah iza Davora Božinovića, ali to još nije sigurno. S te pozicije, Ressler bi automatski vodio i Službu za javne politike i potporu predsjedniku Vlade. Božinović je, dakle, kao predstojnik Ureda obvezni član svih stalnih radnih tijela Vlade, sudjeluje u pripremi i sazivanju užega kabineta u suradnji s glavnim tajništvom te sudjeluje u radu sjednice Vlade. On je desna ruka Plenkoviću.

Ressler bi pak, ako tako odluči Plenković, bio nadležan za najvažniju službu u Vladi, koja obavlja poslove praćenja i analize javnih politika i sektora radi izrade stručnih mišljenja za potrebe predsjednika Vlade, za praćenje izrade strateških razvojnih planova i analiza, pripremu prijedloga i usklađivanja provedbe pojedinih projekata te za poslove koordinacije između Vlade i Hrvatskog sabora. Ta služba, u kojoj je zaposleno 14 ljudi, obavlja i poslove pripreme prijedloga stajališta Hrvatske za sastanke Europskog vijeća, poslove pripreme i organizacije premijerovih sastanaka i posjeta u zemlji i inozemstvu te ostale savjetodavne, analitičke, stručne, administrativne i tehničke poslove za potrebe predsjednika Vlade. U Vladi Tihomira Oreškovića taj je posao obavljao Tomislav Pokaz.

Plenković sigurno računa i na diplomiranog ekonomista Miroslava Smetiška (28), sina bivšeg načelnika Lobora Andrije Smetiška, te na Marka Milića (22), sina poznatog novinara Gorana Milića, koji dovršava studij u Kölnu, pa se sada ne može posvetiti radu u Vladi, ali se u Hrvatsku vraća u veljači. Obojica su bili Plenkovićevi asistenti dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu, a Smetiška se zadnjih dana također može vidjeti u Plenkovićevu društvu. Bio je i na izglasavanju povjerenja Vladi u Saboru, tako da će i on vjerojatno dobiti neku savjetničku funkciju u Banskim dvorima.

Glasnogovornik

Kada je riječ o mjestu glasnogovornika Vlade, sadašnja glasnogovornica Sunčana Glavak i dalje radi taj posao, pa je tako jučer bila s Plenkovićem u Bruxellesu i vjerojatno bi voljela nastaviti raditi taj posao, što će prema nagađanjima tako i biti.

Razgovore bi sa svim svojim budućim i bivšim članovima kabineta Plenković trebao obaviti idući tjedan.

You may also like

0 comments