Svetost privatnog vlasništva jedini je učinkovit lijek protiv korupcije

Korupcija je neželjena posljedica prevelikog dosega i utjecaja države. Smanjite doseg i utjecaj države, i smanjit ćete korupciju. Nikakav napor na strani države neće ispraviti neravnotežu u odnosu snaga između nje i građana, niti će političare, koji stoje za njenim kormilom, natjerati da svoju nesrazmjernu moć koriste pošteno spram onih koje su nadjačali.

Borba za postizanje ravnoteže podrazumijeva značajan i dugotrajan napor kako bi se državu razotkrilo kao osnovni uzrok, a ne rješenje problema. Kako bismo mogli uspješno rješavati temeljne (ali i svakodnevne) probleme te napredovati nužno je državu obuzdati i svesti u kristalno čist okvir izvan kojega neće moći djelovati.

Zašto danas imamo neravnotežu u odnosu moći države i građana? – Problem je rođen zajedno sa Ustavom RH, koji građanima taksativno priznaje gomilu prava ali istovremeno državi ostavlja mogućnost da svako od njih po potrebi zakine. Vrijeme je pokazalo kako je ta potreba uvijek prisutna, a vlast vječito spremna zakidati građane za njihova prava. Zakoni, koje donosi vlast, a potom izglasavaju “predstavnici naroda” u parlamentu, pisani su dokaz zakidanja temeljnih prava građana te slabosti Ustava, kao i sustavnog jačanja spomenute neravnoteže, piše Kapitalac.

Kada se problem nereavnoteže jednom shvati tada će postati jasno da promjene moraju započeti temeljitom reformom Ustava u kojemu je nužno jasno definirati te strogo ograničiti doseg i utjecaj države, sukladno načelima vladavine prava. Povratom ravnoteže u odnosu snaga države i građana oni više neće biti u nemilosti političara niti posljedično strahovati od korupcije. Povrat ravnoteže podrazumijeva znatno manju ovisnost građana o politici, te neizostavno povećanje njihovih imovinskih prava koja su čista protuteža prvome.

Ukoliko im je priznato pravo na imovinu kod građana će jačati svijest o odgovornosti prema vlastitom životu, obitelji i društvu, te će manje ovisiti o političkim odlukama moralnih hazardera poput ovih koji su nas uništili (dakako, očito ne igrom slučaja).

You may also like