Home Politika Svetlana Aleksijevič ovogodišnja je dobitnica Nobela za književnost

Svetlana Aleksijevič ovogodišnja je dobitnica Nobela za književnost

by Agencije

Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za “njezino polifonijsko pisanje, spomenik patnjama i hrabrosti našeg doba”, objavila je u četvrtak Švedska akademija nagrađujući dobitnicu s 8 milijuna kruna (6.552.808 kuna).

Aleksijevič (67), je 14. po redu žena kojoj je pripala Nobelova nagrada za književnost, a bila je nominirana među 198 kandidata. Svojim pisanjem pokrila je neke od najvažnijih događaja u Belorusiji u doba Sovjetskog Saveza i nakon njegova raspada, uključujući i nuklearnu katastrofu u Černobilu, sovjetsko-afganistanski rat i sam raspad SSSR-a. Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901., a prvi dobitnik bio je francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme.

Dobitnici su autori različitog jezičnog i kulturnog podrijetla, bez obzira na to je li riječ o već proslavljenom ili o nepoznatom književniku.

Nagrada za književnost nije dodijeljena 1914., 1918., 1935., 1940., 1941., 1942. i 1943. godine. Naime, u statutu Nobelove zaklade, među ostalim, stoji: “Pokaže li se da nijedno djelo koje se razmatra za nagradu ne odgovara zadanim kriterijima, novac od nagrade prenosi se u sljedeću godinu. Ne bude li ni tada nagrada dodijeljena, iznos se prebacuje u fond Zaklade”. Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata nisu dodijeljene sve Nobelove nagrade.

Za razliku od ostalih kategorija, nagrada za književnost dvjema osobama dodijeljena je samo četiri puta: 1904. Fredericu Mistralu i Joseu Echegarayu, 1917. Karlu Gjellerupu i Henriku Pontoppidanu, 1966. Shmuelu Agnonu i Nelly Sachs te 1974. Eyvindu Johnsonu i Harryju Martinsonu. Među dosadašnjih 111 dobitnika, bilo je 13 žena, a prosječna dob laureata u godini kada im je nagrada dodijeljena je 65 godina.

Najmlađi dobitnik do danas je Rudyard Kipling, najpoznatiji po “Knjizi o džungli”, koji je Nobelovu nagradu dobio 1907. u dobi od 42 godine. Stotinu godina poslije njega, 2007., nagradu je dobila 88-godišnja Doris Lessing, do danas najstarija dobitnica Nagrade. Prva žena kojoj je dodijeljena Nobelova nagrada bila je Šveđanka Selma Lagerloef. Nagradu je primila 1909., a pet godina poslije izabrana je u Švedsku akademiju koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost.

Ta nagrada nikome nije dodijeljena dva puta, a do danas su je odbile dvije osobe: Boris Pasternak, dobitnik 1958., isprva je nagradu prihvatio, ali su ga poslije sovjetske vlasti prisilile da je odbije te 1964. Jean Paul Sartre, koji je odbijao sva službena priznanja. Zadnjih deset dobitnika nagrade za književnost su Patrick Modiano, Alice Munro, Mo Yan, Tomas Transtroemer, Mario Vargas Llosa, Herta Mueller, Jean-Marie Gustave Le Clezio, Doris Lessing, Orhan Pamuk, Harold Pinter.

Related Posts