Švedski ministar dao ostavku nakon veza s islamističkim skupinama

Švedski premijer Stefan Lovfen objavio je u ponedjeljak ostavku ministra za stanogradnju kritiziranog zbog veza s islamističkim i ultranacionalističkim skupinama te usporedbe izraelske države prema Palestincima s patnjama Židova u nacističkoj Njemačkoj, a agencije ističu da je ostavkom porastao pritisak na sve nepopularniju vladu lijevog centra.

Koaliciji socijaldemokrata i Zelenih predbacuje se nesnalaženje s migrantskom krizom i navalom velikog broja azilanata, zbog čega je vlada stubokom promijenila vrlo izdašnu politiku prema izbjeglicama, a prema najnovijim anketama, lijevi centar sada uživa znakovito manju potporu od bloka desnog centra. Socijaldemokratski premijer je kazao da su se on i Mehmet Kaplan, koji je podrijetlom iz Turske, složili da Kaplan “nije više u mogućnosti izvršavati svoje obveze kao ministar u kabinetu”, u trenutku kada traje rasprava o njegovim vezama s “vanjskim vjerskim i političkim organizacijama”.

Prije nekoliko godina Kaplan je rekao da je ponašanje izraelske države prema Palestincima usporedio s patnjama Židova u nacističkoj Njemačkoj, Kaplanov položaj postao je neodrživ nakon što je dnevni list Svenska Dagbladet u nedjelju objavio dio njegovih komentara iz 2009. kada je kazao da “Izraelci postupaju s Palestincima na način koji je jako sličan postupanju Njemačke prema Židovima 30-ih godina”.

Kaplan je to izjavio u reportaži lokalne televizije o islamofobiji. Ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom je nešto ranije u ponedjeljak te izjave ocijenila “strašnim”. Odnosi između Švedske i Izraela su 2014. pali na najnižu razinu, nakon što je spomenuta koalicijska vlada priznala palestinsku državu.

Sada već bivši ministar, Kaplan je izazvao val kritika i zbog sudjelovanja na večeri na kojoj su bili nazočni predstavnici ultranacionalističkih turskih organizacija te islamističke organizacije Milli Gorus kojoj se pripisuje i antisemitizam. Kaplan je novinarima kazao da odbacuje “sve oblike ekstremizma, bilo nacionalnog, vjerskog ili bilo kojeg drugog predznaka”.

You may also like

0 comments