Švedska suočena s humanitarnom katastrofom

Švedska je “suočena s jednim od najvećih humanitarnih izazova dosad”, usred rekordnog priljeva tražitelja azila, no ne planira uvoditi granične kontrole, izvijestila je u petak švedska vlada.

“U posljednjih tjedan dana zahtjev za azilom podnijelo je 8899 osoba, više nego ikada dosad”, rekao je na konferenciji za novinare premijer Stefan Lofven. “Ništa ne upućuje na to da će se broj tražitelja azila smanjiti, a ako njihova brojka nastavi rasti, do kraja godine zahtjev bi ih moglo podnijeti više od 150.000”, kazao je.  Glavne zadaće s kojima se suočavaju švedske vlasti su osigurati “sklonište, školovanje za djecu i organiziran prihvat djece i mladih bez pratnje”, kazao je.

Na pitanje hoće li Švedska uvesti granične kontrole, premijer je kazao da je vlada “spremna i na to”, no sve ovisi o procjeni vlasti, uključujući i policiju. “Zasad takvih signala nema”, kazao je Lofven.  Trenutačno je spremno 185 šatora u koje se može smjestiti oko 1000 osoba. To je kratkoročan plan, a kanimo naručiti još šatora, rekao je premijer podsjetivši da su se švedske vlasti sa sličnim izazovom susrele 1992. kada su zbog sukoba na Balkanu onamo stigli brojni tražitelji azila iz zemalja jugoistočne Europe.

You may also like

0 comments