Švedska pustila muškarca koji je pripremao teroristički napad

Švedski tužitelji odredili su da se u nedjelju oslobodi muškarac pritvoren pod sumnjom da je pripremao “teroristički zločin”, i objasnili da on više nije osumnjičen. Dvadesetdvogodišnji Moder Mothama Magid uhićen je u četvrtak nakon cjelodnevne potjere širom zemlje za vrijeme koje je je Švedska bila na najvišem stupnju opasnosti od terorizma. Uhićen je pod sumnjom da se pripremao izvesti nespecificiran “teroristički zločin”. Magid je tvrdio da je nevin. “Muškarac više nije osumnjičen”, rekao je tužitelj Hans Ihrman u izjavi.

Magid je uhićen u sjevernoj Švedskoj, u zgradi u kojoj su smješteni tražitelji azila, nedugo nakon teških islamističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi. Zbog upozorenja na visok rizik od terorističkog napada mnogi putnici izbjegavaju putničke vlakove, povećana je sigurnost na potencijalnim metama, kao što je i vlada povećala nadzor. Početne pohvale za Magidovo brzo uhićenje uskoro su se preokrenule u kritike u švedskim medijima s dokazom da Magid ima otvoren račun na Facebooku i da nije poduzeo napore da sakrije svoje podatke.

Njegov Facebook račun, rekao je Magid, prepoznat je u izvješćima kao irački, no u Švedskoj je od rujna. Švedske snage sigurnosti i dalje drže stupanj prijetnje na najvišoj razini, četvrti na ljestvici od pet, smatrajući još uvijek vrlo vjerojatnim da postoje “osobe koje namjeravaju i mogu izvesti napad”. Tužitelji kažu da se istrage nastavljaju. “Još uvijek ima razloga vjerovati da se održavaju pripreme za teroristički zločin. I dalje se nastavljaju istražne mjere dok se ne raščisti situacija”, rekao je Ihman u izjavi. Magid je uhićen na “osnovanim sumnjama” za planiranje napada, što je druga najniža od četiri razine kaznene sumnje u švedskom pravosudnom sustavu.

You may also like

0 comments