Švedska preplavljena migrantima i uvodi carinske kontrole

Švedska je u četvrtak ponovo uvela carinske kontrole na svojim granicama kako bi ograničila stalni priljev migranata. Prvi puta od ulaska u Europsku uniju i schengenski prostor 1995. skandinavsko kraljevstvo će filtrirati ulaske na svoj teritorij.

Njezini susjedi Finska i Danska, s bitno restriktivnijim migracijskim politikama, pozdravile su zaokret koji bi trebao omogućiti nordijskim državama bolje usklađivanje politika. “Ovo nije zid koji je Švedska izgradila kao drugi koji su podigli žičane ograde”, odgovorio je švedski premije Stefan Loefven iz La Valette gdje se održava summit europskih i afričkih čelnika o migracijskoj krizi.

Suočena s najvećim priljevom migranata nakon rata na području bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih godina, Švedska već ima više od 20 posto stanovnika stranog podrijetla, a ove godine očekuje da će primiti do 190.000 migranata i 170.000 sljedeće godine. “Nalazimo se u teškoj situaciji, Švedska je primila brojne izbjeglice, više od bilo koje druge zemlje u odnosu na broj stanovnika”, istaknuo je Stefan Loefven.

On niječe da popušta pritiscima oporbe koja zahtijeva zatvaranje granica, socijaldemokratski čelnik je suočen sa sve većom zabrinutosti stanovništva. Prema nedavnim ispitivanjima relativna većina od 4 Šveđana od 10 zalaže se za smanjenje broja dozvola boravka dodijeljenih na temelju azila, koja iznosi 96 posto među simpatizerima stranke krajnje desnice Švedski demokrati.

You may also like

0 comments