Švedska ppotiće privremeni rad migranata

Švedska traži od svojih mjesnih uprava da migrantima osiguraju privremeni posao u okviru napora za smanjenje sve veće napetosti zbog njihova priljeva, rekao je u nedjelju švedski čelnik.

“Vidimo brojne dobre inicijative u privatnom sektoru, gdje tvrtke imaju veliku odgovornost kako bi se olakšao smještaj pridošlica. Dakako, važno je da i javni sektor preuzme svoj dio odgovornosti”, rekao je ministar uprave Ardalan Shekarabi za javni radio. Važan izvor privremenog zapošljavanja mogao bi biti praksa u sustavu visokog školstva, dodao je, istaknuvši da su “srednje škole i sveučilišta u zemlji veoma zainteresirani” za takvu vrstu privremenog zapošljavanja.

I od mjesne uprave je zatraženo da osigura mogućnost stažiranja za barem tisuću pridošlica na godinu do 2018. Švedska je u 2015. primila 160.000 migranata, što je u odnosu na broj njezinih stanovnika, najviše u EU-u. Problemi u njihovoj integraciji sve više zabrinjavaju javnost i političke čelnike. Uz probleme u zapošljavanju, pridošlice nailaze i na jezičnu barijeru, teškoće u smještaju i na sve veće protuimigracijsko raspoloženje. Polovica migranata u Švedskoj nema posla sedam godina nakon dolaska u zemlju, a tek 60 posto je pronašlo posao nakon 15 godina, navodi institut Statistics Sweden.

You may also like