Home Energetika Šveđani traže restrikcije za trgovinu ruskim ukapljenim plinom

Šveđani traže restrikcije za trgovinu ruskim ukapljenim plinom

by Energypress.net

Ministar vanjskih poslova

Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv “flote tankera u sjeni” koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.

Razgovori o paketu sankcija su u ranoj fazi i ne očekuje se da će biti usvojeni na sastanku u Luksemburgu.

S druge strane, Agencija za suradnju energetskih regulatora EU (ACER), dok grupa članica pokušava zabraniti kupnju tog energenta od Moskve, najavila je da bi Europska unija trebala nastaviti uvoziti ruski ukapljeni prirodni plin ( LNG) kako bi se izbjegao energetski udar.

Agencija je istaknula da pokušajima suzbijanja rekordnog uvoza ruskog LNG-a u Europu “treba pristupiti s oprezom”.

Smanjenje uvoza ruskog LNG-a treba provoditi postupnim koracima”, navodi agencija u izvješću, u kojem se naglašavaju poteškoće za EU da uravnoteži energetsku sigurnost s tendencijom da se smanjivanjem kupnje plina našteti ruskim financijama.

EU je u velikoj mjeri smanjila svoju ovisnost o ruskoj energiji povećanjem kupovine LNG-a iz zemlje, kao i od drugih dobavljača. Rusija je sada drugi najveći dobavljač LNG-a za blok nakon SAD-a, sa 16 posto ukupnog uvoza prošle godine.

Diplomati kažu da članice Europske unije, uključujući Švedsku, Finsku i baltičke zemlje, pozivaju EU da uvede trenutnu potpunu zabranu ruskog LNG-a, korak koji bi zahtijevao jednoglasnost među državama članicama, za što će njihovi dužnosnici također lobirati u Europskoj komisiji .

Ali gorivo uvoze zemlje poput Francuske, Španjolske i Belgije, a nešto se prodaje Njemačkoj i njezinim srednjoeuropskim susjedima, koji pokušavaju spriječiti rast cijena energije za industriju, uključujući LNG iz Rusije i Bjelorusije. Takvi bi potezi, kažu, mogli utjecati na dugoročne ugovore o opskrbi dogovorene s Moskvom prije početka WTO-a 2022., a kršenje takvih sporazuma rezultiralo bi velikim kaznama za europske tvrtke.

U daljnjem znaku potencijalnih napetosti unutar EU oko energetske sigurnosti, Austrija, Mađarska, Češka i Slovačka upozorile su da bi ih njemački porez na transport plina iz te zemlje mogao prisiliti da povećaju ruski uvoz.

Related Posts