Svaki treći sat gledanja tv ili video sadržaja vezan je uz gledanje na zahtjev, gledanje tv i video sadržaja na pametnim telefonima bilježi 71-postotno povećanje u odnosu na 2012. godinu, a gotovo svaki deseti korisnik YouTube gleda više od tri sata dnevno, pokazuje istraživanje Ericsson ConsumerLaba o tv-u i medijima vezano uz stavove i navike 680 milijuna korisnika.

Ključni je nalaz tog svjetskog istraživanja, jednog od najznačajnijih te vrste, da usluge video sadržaja na zahtjev sve uspješnije udovoljavaju potrebama gledatelja te im olakšavaju promjenu dosadašnjih navika. Korisnici sada šest sati tjedno provode gledajući tv i video sadržaje na zahtjev, što je dvostruko više u odnosu na 2011. godinu. Radi se o konzumaciji tv serija, programa i filmova. Ukoliko se svemu tome pridodaju i snimljeni i sadržaji preneseni s mreže, danas se 35 posto svih tv i video konzumacija odvija posredstvom usluga na zahtjev.

Isto tako, ističe se kako je došlo do značajnog rasta u gledanju video sadržaja putem mobilnih uređaja pa takve sadržaje danas gleda 61 posto korisnika što je porast od 71 posto u odnosu na 2012. Ako se, međutim, u obzir uzmu i tableti i prijenosnici ispada da gotovo dvije trećine vremena kojeg mladi provode gledajući tv i video sadržaje to naprave upravo putem mobilnih uređaja.

Iznimno se mnogo koriste i platforme za sadržaje koje su stvorili sami korisnici, poput YouTubea. Svaki deseti korisnik YouTube gleda više od tri sata dnevno, a jedan od tri korisnika takve sadržaje želi gledati na tv uređaju u svom domu.

Istraživanje Ericsson ConsumerLaba o tv-u i medijima pokazalo je, isto tako, i da jedna od važnijih navika gledatelja postaje gledanje više tv epizoda uzastopce. To je posebno istaknuto kod pretplatnika na usluge video sadržaja na zahtjev koje osiguravaju kuće poput HBO-a, Amazon Primea ili Netflixa, budući da 87 posto njihovih korisnika to radi barem jednom tjedno. Iako popularnost klasične tv i dalje ostaje velika, prvenstveno zbog pristupa premium sadržajima te onima koji idu uživo, pola gledatelja klasične tv istaknulo je kako ne mogu naći sadržaje koje će gledati na dnevnoj osnovi te da značajke vezane uz preporuke sadržaja nisu dovoljno pametno ili osobno osmišljene.

Related Posts