Sve više migranata duž bugarske granice sa Srbijom

Na istočnom dijelu granice Srbije prema Bugraskoj, u područjima oko Negotina i Dimitrovgrada, u posljednja dva tjedna porastao je pritisak za ilegalni ulazak migranata u Srbiju, izjavio je u četvrtak glasnogovornik zajedničkih snaga srbijanske vojske i policije čije patrole su u ophodnji granica s Makedonijom i Bugarskom.

“Migranti na sve načine pokušavaju ilegalno ući u Srbiju, koristeći šume i nepristupačne predjele za koje misle da ih naše patrole neće uočiti … Mijenjamo taktiku svakodnevno kako bismo ih mogli spriječiti u tome”, izjavio je za Radio-televiziju Srbije predstavnik zajedničkih snaga vojske i policije Srbije Jovan Krivokapić.

Srbijanska vojska i policija od 22. lipnja su, odlukom vlade, u svakodnevnim ophodnjama duž granica i po dubini teritorija uz granice s Makedonijom i Bugarskom, odakle je najveći pritisak migranata koji nastoje ilegalno ući u Srbiju i dalje, preko Mađarske i Hrvatske, u zapadne zemlje Europske unije.

Krivokapić je priopćio da je od sredine lipnja do danas otkriveno oko 7.500 ljudi koji su pokušali ilegalno ući na teritorij Srbije, a sprječavajući ih u tome prekinuto je i nekoliko lanaca krijumčarenja ljudi, što je, kako kaže, “jedan od prioriteta zajedničkih snaga vojske i policije”. “Sinoć je uhvaćena jedna skupina od 50 migranata sa krijumčarom, državljaninom Srbije, iz Vranjske Banje”, rekao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje bi li podizanje ograda na granicama moglo biti jedno od rješenja za sprječavanje ilegalnih migranata, Krivokapić je rekao da takvu odluku mogu donijeti državni organi, a obveza zajedničkih snaga vojske i policije je da odluke države provedu na terenu. Od kad su počele zajedničke ophodnje granica prema Makedoniji i Bugarskoj, od 22. lipnja do danas, zajedničke snage Vojske Srbije i MUP Srbije otkrile su ukupno više od 7.500 migranata pri pokušaju da ilegalno pređu državnu granicu Srbije. Svi koji ne odustanu od ulaska u Srbiju smještaju se u prihvatne centre i podvrgavaju daljoj proceduri po međunarodnim propisima i konvencijama.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin najavio je ranije da bi Srbija mogla poduzeti radikalnije mjere u sprječavanju ilegalnih migracija, poglavito jer je u posljednje vrijeme riječ uglavnom o ekonomskim migrantima iz Pakistana i Afganistana Vulin kaže kako je vrijeme da predloži premijeru “neke drastičnije mjere” budući da se struktura migranata promijenila, te da je među njima sve više ekonomskih migranata. “Imamo vojsku i policiju na granicama, ali možda su i barijere ili postavljanje određenih prepreka jedno od rješenja da se smanji broj migranata … Ekonomski migranti ne mogu ići nigdje u Europu, pa onda ne mogu ostati ni u Srbiji”, poručio je Vulin.

Migrantska kriza bila jedna od tema sastanka premijera Srbije, Bugarske i Mađarske Aleksandra Vučića, Bojka Borisova i Viktora Orbana prije dva dana u Burgasu. Oni su, prema Vulinovim riječima, razgovarali “o trenutnom statusu migrantske krize i posebnu pažnju poklonili promijenjenoj strukturi migranata”, a izrazili su visoku zabrinutost što se migrantska i izbjeglička kriza ne završavaju.

0 comments