Sve više kompanija režu troškove umjesto da izlaze na burzu

Od gotovo 175 kompanija koje su prošle godine debitirale na burzama u SAD-u, više od 70 posto danas ima nižu tržišnu kapitalizaciju od inicijalne. U prosjeku su cijene dionica niže oko 20 posto.

Negativni trend među ulagačima počeo je prošlog ljeta, a intenzivirao se početkom ove godine. Najizraženiji je na američkim burzama. S&P 500 indeks je od početka godine pao oko 6,9 posto, a indeks Nasdaq Composite, koji često uključuje nove, najrizičnije kompanije, pao je 5,3 posto, uključujući i pad od 10 posto na početku godine, piše Wall Street Journal, a prenosi Banka Magazin.

To je stvorilo negativno okruženje za inicijalne javne ponude (IPO) i moglo bi imati dugotrajne posljedice na Silicijsku dolinu, u kojoj se rađa većina tih novih kompanija, i na Wall Street, koji je proteklih godina profitirao od izlazaka na burzu.

Krajem prošle godine nekoliko visoko vrijednih kompanija podnijelo je zahtjev za izlazak na burzu u prvim mjesecima 2016., ali su zbog situacije na burzama odgodile svoje planove, kažu bankari.

U siječnju u SAD-u nije bilo javnih ponuda dionica, a u veljači su za sada samo četiri tvrtke izašle na burzu.U tjedan dana sve su četiri izgubile na vrijednosti.

Takvo stanje ukazuje na općenito zaziranje od rizika, posebno mladih kompanija koje nemaju dugu povijest dobiti ili prihoda. Tehnološke kompanije su proteklih godina izbjegavale javna tržišta, jer su s lakoćom prikupljale velike količine novca iz privatnih izvora, no analitičari i ulagači sumnjaju da će se taj trend nastaviti. I te će se tvrtke mučiti s izlaskom na burzu.

IPO mogućnost je gotovo zatvorena, ulagači ne nagrađuju samo rast, tako da je kompanijama sve teže osigurati kapital. Neke privatne tvrtke pokušavaju doći do novca rezanjem troškova.