Sve veći višak u platnoj bilanci EU

Višak u bilanci plaćanja 28-člane Europske unije poskočio je u ožujku na najvišu razinu od početka prošle godine, poduprt znatno većim viškom na računu robne trgovine, pokazuju u petak objavljene procjene europskog statističkog ureda. U ožujku je sezonski prilagođen višak u tekućoj bilanci plaćanja EU28 poskočio na 17,6 milijardi eura, najvišu razinu od prošlogodišnjeg siječnja, procijenili su u Eurostatu.

U veljači višak je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda iznosio 10,7 milijardi eura. Najviše je u ožujku poskočio višak na računu robne trgovine EU, koji je gotovo udvostručen u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 15 milijardi eura. Pozitivan je doprinos ukupnom rezultatu dao i 1,5 milijardi eura manji manjak na računu sekundarnog dohotka, u iznosu 7,6 milijardi eura.

Višak na računu trgovine uslugama kliznuo je pak za 500 milijuna eura, na 13,2 milijarde eura. U istom je iznosu u odnosu na prethodni mjesec povećan manjak na računu primarnog dohotka, koji je dosegnuo 3,1 milijardu eura.

Bilanca za 12-mjesečno razdoblje zaključno s ožujkom iskazuje višak od 174,5 milijardi eura. U istom razdoblju prethodne godine višak je iznosio 133,8 milijardi eura. U promatranom je razdoblju višak na računu trgovine robom gotovo utrostručen, na 119,9 milijardi eura. Višak na računu trgovine uslugama ostao je nepromijenjen i iznosio je 156,8 milijardi eura. Manjak na računu sekundarnog dohotka povećan je na 83,8 milijardi eura, sa 76,7 milijardi eura u istom razdoblju godine ranije.

Račun sekundarnog dohotka za 12-mjesečno razdoblje do kraja ožujka iskazao je pak manjak od 18,4 milijarde eura dok je u istom razdoblju godine ranije iskazivao višak od 8,8 milijardi eura.

I bilanca za 19-članu eurozonu iskazala je u ožujku veći višak nego u mjesecu ranije, i to u iznosu 27,3 milijarde eura, što je najveći iznos od prošlogodišnjeg studenog, pokazuje odvojeno izvješće Europske središnje banke (ECB).

Time je višak uvećan za 42,2 posto u odnosu na revidiranu vrijednost za prethodni mjesec. Višak na računu trgovine robom eurozone poskočio je u ožujku na 31 milijardu eura, s 24,2 milijarde eura u veljači. Manjak na računu sekundarnog dohotka smanjen je pak za milijardu eura u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 12,9 milijardi eura.

Višak na računu primarnog dohotka povećan je za 400 milijuna eura u odnosu na veljaču i iznosio je 2,3 milijarde eura. Višak na računu trgovine uslugama stagnirao je na razini veljače i iznosio je 6,9 milijardi eura.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom bilanca plaćanja 19-člane eurozone iskazala je višak od 322 milijarde eura, što odgovara 3,1 posto BDP-a zone primjene zajedničke europske valute. U odgovarajućem razdoblju prethodne godine višak je iznosio 274,5 milijardi eura i odgovarao je 2,7 posto BDP-a eurozone, navode u ECB-u.

Takav rezultat najvećim dijelom proizlazi iz skoka viška na računu robne trgovine, na 328 milijardi eura, s 266,8 milijardi eura u istom razdoblju godine ranije. Pozitivan je doprinos dao i manji manjak na računu sekundarnog dohotka, u iznosu 131,9 milijardi eura. U istom razdoblju godine ranije manjak je iznosio 139,5 milijardi eura.

Višak na računu trgovine uslugama smanjen je pak na 67,3 milijarde eura, sa 71,5 milijardi eura u istom razdoblju godine ranije. Još je više smanjen višak na računu primarnog dohotka, na 58,6 milijardi eura, sa 75,7 milijardi eura u istom razdoblju godine ranije. Na financijskom su računu kombinirana izravna i ulaganja u vlasničke portfelje u ožujku zabilježila povećanje za 74 milijarde eura na strani aktive te za 52 milijarde eura na strani pasive.

You may also like

0 comments