Sve veći problem radi novih droga u Hrvatskoj

U povodu Svjetskog dana borbe protiv zlouporabe droga, 26. lipnja, Hrvatski Crveni križ (HCK) upozorava na sve veći problem tzv. “novih droga” – sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, najčešće u obliku osvježivača za prostore, mirisnih aroma, kristala ili soli za kupanje i sličnog, a iako nisu za ljudsku konzumaciju, mlade osobe ih često konzumiraju zbog njihovih učinaka na stanje svijesti.

Konzumiranje takvih sredstava u bilo kojem obliku, posebice kod mladih osoba, može prouzročiti iznenadnu smrt, upozorio je voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti Hrvatskog Crvenog križa Siniša Zovko. Nove droge, ističe se u priopćenju HCK-a, po kemijskom sastavu najčešće spadaju u jednu od grupa poput sintetskih kanabinoida, sintetskih katinona, fenetilamina, triptamina i dr. Tijekom protekle godine u Hrvatskoj je zbog zlouporaba droga liječeno 7812 osoba, a od tog broja, 6241 osoba liječena je zbog opijatnog tipa ovisnosti.

Liječene osobe sve su starije (prosječna dob liječenih muškaraca je 34,7 godina, a žena 33,2 godine) što, navode iz HCK-a, odgovara općem europskom trendu kod opijatnih ovisnika. U Hrvatskoj je, ističe HCK, sustav za prevenciju i izvanbolničko/bolničko liječenje ovisnosti stabilan. Sve je manje novih korisnika, a broj novih heroinskih ovisnika ponovno je manji od 300 godišnje i ima trend pada.

Prvi kontakt s drogom kod osoba u Hrvatskoj događa sa 16 godina starosti. Prvi kontakt s heroinom ostvaruje se s 19 godina, a prvi kontakt sa službenim institucijama koje se bave problematikom bolesti ovisnosti događa se s 26 godina starosti. Jednostavna računica pokazuje da ljudi deset godina nesmetano uzimaju droge, razvijaju tešku bolest ovisnosti, a na liječenje se javljaju kasno, kaže se u priopćenju. HCK podsjeća na kontinuiranu provedbu Programa smanjenja šteta od posljedica ovisničkog ponašanja diljem Hrvatske, namijenjenog aktivnim korisnicima droga.

U sklopu programa provode se aktivnosti usmjerene na sprečavanje širenja HIV/AIDS-a i hepatitisa B i C kod aktivnih korisnika droga, te unapređenje i omogućavanje aktivnog liječenja bolesti ovisnosti s konačnim ciljem potpune resocijalizacije ovisnika. HCK tijekom godine prosječno brine o više od 2000 ovisnika o drogama, podijeli više od 20.000 sterilnih štrcaljki i igala, prikupi 15.000 uporabljenih štrcaljki i igala te anonimno i besplatno testira oko 200 osoba na hepatitis C i oko 70 osoba na HIV.

You may also like

0 comments