Sve slabiji izgledi za dogovor s Atenom

Njemačka kancelarka Angela Merkel vjeruje da nema temelja za pregovore o novome paketu pomoći za Atenu nakon odlučnog grčkog “ne” reformama i smanjenju proračuna na nedjeljnom referendumu, izjavio je u nedjelju glasnogovornik njemačke vlade. “U svjetlu jučerašnje odluke grčkoga naroda, u ovome trenutku nema uvjeta za početak pregovora o novome programu pomoći”, rekao je Steffen Seibert, dodavši kako kancelarka rezultate glasanja vidi kao “pojašnjenje” grčkog stajališta.

Seibert je dodao da je smanjena mogućnost za bilo kakav rani sporazum s Atenom, ističući da je riječ o procesu koji će dugo trajati. Referendum je pokazao da Grčka odbacuje načela europske pomoći, utemeljene na solidarnosti i individualnim naporima, kazao je. Seibert je neizravno spomenuo i mogućnost grčkog napuštanja eurozone. “Grčka je članica eurozone. Grčka vlada mora djelovati tako da to i ostane. Sve ovisi o prijedlozima koje će Atena sada staviti na stol”, naglasio je.

Merkel kasnije u ponedjeljak putuje u Pariz na razgovor s francuskim predsjednikom Francois Hollande. Pokušat će pronaći zajedničko stajalište prema Grčkoj. Seibert je umanjio važnost ostavke grčkog ministra financija Janisa Varufakisa, koji se činio jednom od prepreka dogovoru Atene i vjerovnika. “Stajalište vlade važnije je od osoblja”, rekao je. Sigmar Gabriel, predsjednik SPD-a, koalicijskog partnera CDU-a u vladi, rekao je za Tagesspiegel da je grčki premijer Aleksis Cipras “porušio i posljednje mostove mogućih kompromisa EU-a i Atene”.

Istodobno je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, kojeg u Grčkoj mrze zbog beskompromisnog stajališta prema grčkim dugovima, pretekao Angelu Merkel i postao najpopularniji političar u domovini.

You may also like

0 comments