Sve se više zemalja zaključava, kako stoji Hrvatska

Europa u drugom valu
 Litva u subotu ulazi u trotjedno zatvaranje, a Poljska je na korak do te mjere, dok su rekordne brojke zaraženih potvrđene su u srijedu u Austriji i Mađarskoj.

Litva

Litavska vlada proglasila je trotjedno zatvaranje s početkom od 7. studenoga, pošto je u srijedu potvrđeno 639 novih slučajeva, što je triput više od prosječno 205 oboljelih na dan 20. listopada.

Ukupno je 18.092 potvrđenih zaraženih koronavirusom, a umrlih je 182, piše agencija Reuters.

Europa je sada svjetsko žarište pandemije covida-19 pa su mnoge zemlje, među njima Francuska, Velika Britanija i Njemačka već uvele zatvaranje.

U Litvi, baltičkoj državi od 2,8 milijuna ljudi, zabranjena su okupljanja više od 5 osoba, a pogrebima i vjenčanjima može prisustvovati najviše 10 ljudi.

Zatvorene su škole i sveučilišta, a trgovine su otvorene samo za ograničen broj kupaca. Restorani mogu služiti samo dostavu.

Susjedna Latvija, država od 1,9 milijuna ljudi u petak će odlučiti hoće li uvesti zatvaranje, javlja mreža BNS iz te zemlje koja je izvijestila od 313 zaraženih u srijedu, čime je ukupan broj 6439 i 79 umrlih

Litva ima 340,9 zaraženih na 100.000 ljudi, a Latvija 147,4 na 100.000, objavile su vlasti u srijedu, no prvo mjesto drži Belgija s1669,4 zaraženih na 100.000 ljudi, prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Poljska

Nova ograničenja u cilju sprečavanja širenja koronavirusa Poljska uvodi u subotu i na korak je do proglašenja nacionalnog zatvaranja, rekao je u srijedu premijer Mateusz Morawiecki.

Djeca od 7 do 9 godina pridružit će se starijim učenicima koji već prate nastavu na daljinu.

Otvorene su samo trgovine hranom i lijekovima, a hotelske sobe dostupne su samo za poslovna putovanja. Kulturne ustanove poput kinodvorana, kazališta i galerija zatvaraju se, najavljeno je.

Te mjere u Poljskoj (38 milijuna stanovnika) potrajat će najmanje do 29. studenoga i budu li nedovoljne sljedeći korak je “nacionalna karantena, potpuno zatvaranje”, rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Mađarska

Sredinom prosinca u gotovo desetmilijunskoj Mađarskoj moglo bi uzmanjkati bolničkih kreveta za oboljele od covida-19 ako se ostvari najcrnji scenarij, rekao je u srijedu Gergely Gulyas, predstojnik ureda premijera Viktora Orbana.

Mađarska je u ponoć s utorka na srijedu uvela izvanredno zdravstveno stanje i policijski sat zbog porasta slučajeva covida-19, što prijeti preopterećenjem bolnica.

Vlasti su rezervirale 32.000 bolničkih kreveta u slučaju eksplozije oboljelih. Gulyas je rekao da bi broj oboljelih koji će zahtijevati bolničko liječenje zbog covida mogao premašiti 5000.

Mađarska je u srijedu potvrdila 4219 novozaraženih, što je najviši broj u jednom danu od pojave pandemije i prvi put iznad 4000.

Rekordan je i broj smrti, 90 umrlih, a broj hospitaliziranih zbog covida narastao je na 4871 od kojih je 355 na respiratoru.

Švicarska

Švicarska vlada u srijedu je dopustila raspoređivanje 2500 vojnika za pomoć zdravstvenim djelatnicima u zbrinjavanju oboljelih od covida.

Time je drugi put u godini vojska uključena u pomoć bolnicama u zbrinjavaju i prijevozu pacijenata.

Prema objavljenim podacima u srijedu je broj zaraženih koronavirusom u Švicarskoj premašio 10.000 u jednom danu i prijeti kolapsom zdravstvenog sustava.

“S drugim valom pandemije covida-19, broj oboljelih oštro raste (…) time i broj pacijenata u bolnicama i na odjelima intenzivne skrbi. Od utorka, 27. listopada, nekoliko kantona zatražilo je pomoć vojske” , navodi vlada nakon sjednice.

Vlada je odobrila raspodjelu 350 milijuna švicarskih franaka u zajmovima i jamstvima sportskim klubovima pogođenima pandemijom.

Austrija

U gotovo devetmilijunskoj Austriji je dnevni broj zaraza dosegnuo novi rekord – 6211 u srijedu, objavila su ministarstva zdravstva i unutarnjih poslova. Oštrije mjere na razini zemlje radi suzbijanja infekcije na snazi su od utorka, uključivo policijski sat noću od 20 sati do 6 sati ujutro, te zatvaranje ugostiteljskih objekata za sve osim za dostavu hrane.

Bugarska

Država od 7 milijuna ljudi, Bugarska je u srijedu potvrdila dnevni rekord od 4041 zaraženih. Oko 60.537 Bugara testrirano je pozitrivno na virus od ožujka, a umrlo je 1412.

Hrvatska

Premijer Plenković rekao je u četvrtak kako je zdravstveni sustav u stanju izdržati pritiske, poručivši da će Vlada i resorno ministarstvo i dalje činiti maksimalne napore za osiguranje svih preduvjeta da u organizacijskom smislu borba s epidemijom i dalje bude snažna i učinkovita.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je aktualno stanje s epidemijom koronavirusa, povećanje broja zaraženih i umrlih, a obiteljima koji su izgubili svoje najmilije zbog koronavirusa izrazio je sućut. “Ono što je važno da shvatimo da se i dalje broj oboljelih povećava i diljem Europe, koja je jedno od žarišta. Brojevi su veliki u Hrvatskoj, nastavljaju rasti, ali taj rast je sporiji. Testiramo sve one za koje imamo indicije da imaju simptome ili da bi trebali biti kasnije hospitalizirani. Nažalost zbog povećanog broja rasta zaraženih, povećava se i broj umrlih. U ime svih nas izražavamo sućut obiteljima koji su izgubili svoje najmilije, isto tako i hospitaliziranih”, kazao je Plenković.

Poručio je da je zdravstveni sustav u stanju izdržati ove pritiske.”Siguran sam da će i Ministarstvo zdravstva i svi ravnatelji bolničkih ustanova, zdravstveni djelatnici, liječnici i medicinske sestre i dalje činiti maksimalne napore da pomognu pacijentima. Mi ćemo kao Vlada, naročito resorno ministarstvo osigurati sve preduvjete da u organizacijskom smislu borba s epidemijom i dalje bude snažna i učinkovita na dobrobit pacijenata i građana”, istaknuo je premijer.

Za upute za rad tijelima državne uprave koje je izdao ministar pravosuđa, ocijenio je da su cjelovite i napravljene u suglasju s HZJZ-om. “Ukoliko se svi koji su dobili ova uputstva pridržavaju tih pravila, vjerujem da ćemo i na temelju njih izbjeći mogućnost daljnje zaraze”, dodao je.

Premijer se osvrnuo na potpore kulturnom sektoru u kojem su morale biti otkazane razne manifestacije, uključujući i Interliber. Plenković je izazio žaljenje zbog toga, istaknuvši da se u ovim okolnostima radi o mjerama koje će biti na korist svih djelatnika i zaposlenika u kulturi.

You may also like

0 comments