Sve je vjerojatnije da je ruski zrakoplov srušila bomba

Britanski premijer David Cameron izjavio je u četvrtak da je sve vjerojatnija verzija da je bomba prouzročila pad ruskog zrakoplova u Egiptu prošli tjedan, prenose svjetske novinske agencije.

“Ne možemo biti sigurni da je ruski zrakoplov srušila teroristička bomba, ali se čini sve vjerojatnijim da se to dogodilo”, rekao je Cameron prije sastanka s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, koji boravi u posjetu Velikoj Britaniji. Po njegovim riječima, Britanija je djelovala prije dovršetka istrage jer je imala obavještajne podatke koji su ukazivali da bi se moglo raditi o bombi. “Moramo provesti dodatne sigurnosne mjere u toj zračnoj luci kako bi sigurno vratili ljude kući. To je naš prioritet, na tome ćemo raditi s Egipćanima”, istaknuo je.

Na pitanje novinara da komentira tvrdnju Egipta da je potez Britanije da privremeno prekine letove za Šarm el Šeik i ustvrdi da je avion srušila bomba bio “preuranjen” i “neopravdan”, Cameron je rekao kako shvaća da je Egiptu “turizam od vitalne važnosti”. “Želimo ponovno uspostaviti naše letove i naše veze što je prije moguće”, kazao je. Međutim, dodao je da mogućnost da je nesreću zrakoplova prouzročila bomba ima “vrlo važne učinke” na sigurnost te da mora “na prvo mjesto staviti sigurnost britanskog naroda”.

Procjenjuje se da je u Šarm el Šeiku ostalo 20.000 britanskih građana, među kojima najmanje 9.000 turista. Cameron je najavio da će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o pretpostavci da je pad ruskog aviona prouzročila bomba.

You may also like