Sve članice G20 pristupit će pariškom sporazumu o klimi

Sve članice skupine G20, koja okuplja 20 najvećih gospodarstava svijeta, trebale bi pristupiti prvom globalnom sporazumu o borbi protiv klimatskih prometna, po nacrtu završne izjave summita G20 koji se održava u Kini.

“Obvezujemo se da ćemo završiti naše interne procedure kako bismo pristupili Pariškom sporazumu čim to naše nacionalne procedure dopuste”, kaže se u dokumentu, koji je dpa dobio na uvid.

Američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping zajednički su pristupili tom sporazumu u subotu, čime je broj zemalja koje su ga ratificirale porastao na 26. Sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratificira 55 zemalja koje su odgovorne za najmanje 55 posto globalnih emisija stakleničkih plinova.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je u nedjelju Rusiju da finalizira sporazum o prekidu vatre u Siriji sa SAD-om i naglasio hitnost dostave humanitarne pomoći ljudima u opsjednutom Alepu. “SAD je iznio svoju ponudu. Rusija može sada pokazati da je doista zainteresirana da se okončaju borbe u Siriji”, rekao je Steinmeier za FUNKE Mediengruppe, u intervjuu koji će biti objavljen u ponedjeljak. “Čak ni Rusiji ne može biti u interesu da se nastave borbe u Siriji. Moskva zna, kao i svi, da ne postoji vojno rješenje za sukob u Siriji”, rekao je.

Napomenuo je da kraj sukoba u Siriji ne ovisi samo o Moskvi, nego “također o drugim igračima u i izvan Sirije koji se samo žele nastaviti boriti”. Njemačka kancelarka Angela Merkel također je razgovarala o “katastrofalnoj” humanitarnoj situaciji u Siriji s ruskim predsjednikom Putinom tijekom dvosatnog sastanka na marginama summita G20 u Kini, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Govoreći u Oslu u nedjelju navečer, Steinmeier je rekao novinarima da je prekid vatre u Alepu uvjet za sirijsku oporbu da se vrati pregovorima. “To je jedini uvjet pod kojim će oporba… pristati vratiti se u Ženevu na političke pregovore”, rekao je.

Sjeverna Koreja ispalila je tri balistička projektila prema japanskome moru u ponedjeljak, reklo je južnokorejsko ministarstvo obrane u Seulu. Glasnogovornik ministarstva nije precizirao o kojem tipu projektila se radi niti na koju je udaljenost ispaljen.

Projektili su ispaljeni u vrijeme održavanja summita skupine G20 u Kini, kojemu prisustvuju i SAD i Južna Koreja. Ispaljivanje projektila provokacija je o kojoj će vjerojatno raspravljati čelnici na summitu, koji žele izolirati Sjevernu Koreju zbog njezinih nuklearnih provokacija.

Sjeverna Koreja je u kolovozu ispalila balistički projektil s podmornice. Napetosti su se povisile na Korejskome poluotoku nakon niza sjevernokorejskih pokusa, uključujući i nuklearni pokus, na početku godine.

You may also like

0 comments