Švaljek: Bandić priznao da Čistoća nije bila spremna za smanjenje odvoza smeća

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priznao je u četvrtak na sjednici Gradske skupštine da Čistoća nije bila pripremljena za smanjenje broja odvoza otpada sa tri na dva puta tjedno, istaknula je nestranačka zastupnica Sandra Švaljek.

Švaljek je rekla kako je Bandić u odgovoru na njezino pitanje o problemu otpada zapravo priznao da Čistoća nije bila pripremljena za smanjenje broja odvoza otpada sa tri na dva puta tjedno, dakle, rekla je, da nisu napravljene odgovarajuće infrastrukturne pretpostavke.

Gradonačelnik je, kazala je, krivicu za pretrpane spremnike za otpad i nove divlje deponije “prebacio na građane i na neki način ih uvrijedio nazvavši ih divljacima, koji ne odvajaju otpad”.

Rekala je akko iz kontakata s građanima zna da su oni itekako motivirani za odvojeno prikupljanje otpada i samo im treba adekvatna infrastruktura. Rekla je i kako Bandić uopće nije odgovorio na njezino pitanje vezano uz centar za gospodarenje otpadom što, smatra, znači da nema u vidu oporabu otpada kao jedan od glavnih elemenata sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu. “Sustav gospodarenja otpadom ne postoji, ne funkcionira, sve što imamo su vatrogasne mjere kojima se pokušava riješiti kriza koja svako toliko nastaje”, istaknula je Švaljek.

Na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine Švaljek je rekla kako je 1. kolovoza smanjen broj odvoza komunalnog otpada i da je kao posljedica nedovoljne pripreme takve odluke u Zagrebu niklo stotine divljih odlagališta otpada. Upitala je Bandića jesu li on i njegova administracija sposobni riješiti pitanje gospodarenja otpada i ima li planova za budućnost.

Bandić joj je odgovorio da jedino što se napravilo u gradu u 16,5 godina, napravljeno je u onih šest mjeseci kada je ona bila njegova zamjenica te poručio kako divlje deponije nemaju veze sa smanjenjem broja odvoza otpada sa tri na dva puta tjedno, nego s navikama ljudi, sa “evo mraka, evo rodjaka”. “Oni neće ni na reciklažno dvorište niti čekati datum kada vozi Čistoća, nego otpeljaju sami pod okriljem noći. To su divlji deponiji”, rekao je Bandić.

Rekao je da su pretrpane kante detektirali na 200-tinjak mjesta u Zagrebu u zadnja dva tjedna i da se zadnjih tjedan dana odvozi otpad onoliko puta koliko treba.

Najavio je da će do kraja mjeseca biti podijeljeno svih 60.000 posuda koje su naručili. “U pravu ste dijelom, da ljudi unutar Čistoće, jedan dio naslijeđene prakse, ne radi svoj posao i ovih dana će i oni biti deponirani. Čistoća se nije pripremila dovoljno. Trebali su me infomirati, da pričekam još mjesec dana”, istaknuo je Bandić i dodao kako će i to riješiti. “Ja nisam stručnjak za otpad ali ekološka svijest i kultura je daleko iza naše komunalne ekološke infrastrukture”, istaknuo je Bandić.

Zamolio je sugrađane da odvajaju otpad bez obzira što nije napravljen plan na razini države te poručio kako drže fige novoj Vladi da donesu plan kojega čekaju “ko’ ozebli sunca”. Naglasio je kako u Gradu imaju dobar odnos s resornim ministrom Slavenom Dobrovićem i drago mu je da je ostao ministar i u novoj Vladi.

Bandić je rekao da se u Švicarskoj odvaja papir od “konzerve”. Upitao je i tko od zastupnika ima u kuhinji četiri kante za odvajanje otpada. “Ja imam pet kanti,” rekao je. Mijenjajmo sebe, a onda ćemo mijenjati i ostale”, poručio je.

Švaljek je novinarima rekla da ne podržava rebalans proračuna, a prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračun grada za 2016. podržava zato jer je to već izvršeno.

Rekla je da je rebalans posljedica niza odluka gradonačelnika koje je Gradska skupština većinom prihvatila, a da te odluke zapravo znače bitno povećanje rashoda. Neke mjere su upitne u dugom roku, rekla je i kao primjer navela odluku o novčanoj pomoći za roditelje, što se zvalo za “majke odgojiteljice”. U ovogodišnjem proračuna ta mjera već sada znači rashod od otprilike 25 milijuna kuna, a na godišnjoj razini između 80 i 100 milijuna kuna, rekla je i ocijnila da se taj novac mogao utrošiti na povećanje kvalitete usluge u vrtićima, na opremenje i izgradnju novih vrtića, “a ne na ovu mjeru koja ima doista upitne efekte”.

Na pitanje misli li da rebalans gradskog proračuna ima veze s predstojećim lokalnim izborima, Švaljek je rekla da “više-manje sve odluke gradonačelnika imaju veze s nekim izborima”. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) čestitao je u ime Gradske skupštine predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću (HDZ) i svim ministrima i rekao kako se nadaju da će od Hrvatske zaista učiniti ono što treba.

You may also like

0 comments