Home Politika Svađa u turskom parlamentu

Svađa u turskom parlamentu

by Agencije

Svađa između zastupnika vladajuće stranke Pravde i razvoja (AK) i prokurdske oporbe odgodila je donošenje zakona o provedbi sporazuma EU-a i Turske o vraćanju migranata, no ministar za europska pitanja ističe da će taj zakon biti donesen do isteka roka idućeg tjedna.

Zastupnici su razmenjivali udarce i naguravali se na sjednici u srijedu navečer zbog spora oko vojnih operacija protiv kurdskih militanata na jugoistoku zemlje. Predsjednik parlamenta je zbog toga prekinuo sjednicu i nastavak zakazao za ponedjeljak. Očekivalo se da će se zastupnici ponovno okupiti u petak i subotu kako bi donijeli zakon koji bi omogućio Turcima da u EU putuju bez viza, što je ključni dio sporazuma Ankare i EU-a o zaustavljanju ilegalne migracije u Europu.

Bruxelles je ukidanje viza namjeravao predložiti 4. svibnja, ali je suočen s oštrim otporom nekih članica Unije.  EU je objavila da je Turska ispunila manje od polovice od 72 potrebna uvjeta i istaknula da ih neće ublažavati. “Da je zakon o sigurnosnom nadzoru bio donesen sinoć, Turska bi danas ispunila ono što se od nje tražilo”, rekao je ministar za europska pitanja Volkan Bozkir. “Desetak ostalih članaka ćemo uz Božju pomoć donijeti u ponedjeljak. No možemo reći da smo već sada zapravo gotovi, nakon što su, iz naše perspektive, zadovoljena 72 uvjeta”, dodao je. Bozkir očekuje da će Europska komisija predložiti ukidanje viza Turcima u izvješću idućeg tjedna.

Dvojica turskih novinara osuđena su na dvije godine zatvora zbog toga što su u svom listu prenijeli karikaturu proroka Muhameda iz francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo. Novinari rade za Cumhuriyet, ljevičarski list kritičan prema vladi. Karikaturu su objavili nakon što su militanti iz Al-Kaide u siječnju prošle godine napali redakciju Charliea Hebdoa i ubili jedanaest ljudi.

Premijer Ahmet Davutoglu nazvao je karikaturu, na kojoj je prikazan uplakani prorok Muhamed, provokacijom i rekao da se vrijeđanje religije ne može podvesti pod slobodu medija. Cumhuriyet je u višestrukom sukobu s vladom islamističko-konzervativne Stranke pravde i razvoja. Glavnom uredniku Canu Dundaru i novinaru Erdemu Gulu sudi se iza zatvorenih vrata za objavu članka o isporuci turskog naoružanja pobunjenicima u Siriji. Predsjednik Tayyip Erdogan obećao je da će oni zbog toga platiti “visoku cijenu”. Reporteri bez granica svrstali su Tursku na 161. od 180 mjesta na najnovijoj listi slobode medija u svijetu, dva mjesta niže u odnosu na 2015.

Related Posts