Suzavac u Skopju, Bandov optimist glede sporazuma

Makedonska interventna policija upotrijebila je šok granate i suzavac u Skoplju kako bi rastjerala prosvjed protiv dogovora s Grčkom o novom imenu zemlje koji se prometnuo u nasilje. Neki prosvjednici su bacali kamenje i boce na policiju koja je osiguravala zgradu parlamenta, na što je policija uzvratila, objavila je televizija A1.
Mnoštvo je izvikivalo “Makedonijo, nećemo odustati od tvog imena”. Izvikivali su i ime konzervativnog predsjednika Đorgea Ivanova koji je najavio veto na dogovor s Grčkom po kojemu će se zemlja zvati Republika Sjeverna Makedonija. Usto su pjevali domoljubne pjesme.

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije potpisali su u nedjelju sporazum o promjeni imena ove bivše jugoslavenske republike u Republika Sjeverna Makedonija. Povijesni sporazum dogovoren je nakon 27 godina sporenja i dugotrajnih i teških pregovora koji su opterećivali odnose dviju zemalja i kočili pristupanje Makedonije EU-u i NATO-u. Sporazum još moraju odobriti parlamenti dviju zemalja i mora proći referendum u Makedoniji.

U Temi dana HRT-a o ovom sporazumu razgovarali su s prodekanom Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld prof. dr. Goran Bandov.

Bandov ključnim smatra što u nazivu ostaje “Makedonija”, ostaju pojmovi Makedonci, makedonski jezik, a sporazum definira i čvrsto partnerstvo između Makedonije i Grčke. To je jedan put kojim se može ići ka integracijama, kako u NATO, tako i u EU. Sporazum bi trebao biti implementiran još ove godine. Jedan od izazova je prolazak u parlamentu obiju država, rekao je Bandov.

Sporazum može otežati makedonski predsjednik Ivanov ukoliko ga ne potpiše i ponovno vrati u parlament. Ako parlament i drugi put donese odluku, onda ona postaje konačna, dodao je. Na potporu potvrdi sporazuma mogla bi utjecati Europska pučka stranka koja je u Europskom parlamentu već dala suglasnost i snažnu potporu sporazumu utječući na oporbene stranke i u Makedoniji i u Grčkoj.

Grčka javnost se jako protivi sporazumu s gotovo 70 posto Grka koje je protiv ovoga  kompromisa, prema istraživanju lista Proto Thema objavljenog u subotu, a i mnogi Makedonci su protiv promjene imena svoje države koja je stekla neovisnost prije 27 godina.

You may also like