Suu Kyi otkazala dolazak na Opću skupštinu UN-u zbog Rohindža

Mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi otkazala je dolazak na redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a, uoči sjednice Vijeća sigurnosti o pitanju te nakon što je UN nedavno potvrdio da su pripadnici muslimanske manjine Rohindža u Mjanmaru žrtve “etničkog čišćenja”.

Nekadašnja disidentica i dobitnica Nobelove nagrade za mir pod paljbom je kritika međunarodne zajednice zbog šutnje o sudbini te muslimanske manjine koja masovno bježi iz Mjanmara.

Po najnovijim brojkama UN-a u srijedu, više od 379.000 Rohindža izbjeglo je u Bangladeš od kraja kolovoza kako bi pobjegli od represije mjanmarske vojske nakon napada pobunjenih Rohindža. Približno 60 posto su djeca.

Iako izložena međunarodnoj kritici, Aung San Suu Kyi malo govori o krizi i nastavlja izražavati podršku vojsci u operaciji protiv “terorista”.

Nekadašnja ikona demokracije “neće prisustvovati Općoj skupštini UN-a” krajem rujna, izjavio je Zaw Htay, njezin glasnogovornik.

Prošle godine na Općoj skupštini se Suu Kyi, koja vodi mjanmarsku vladu od travnja 2016., obvezala da će podržavati prava muslimanske manjine. Obećala je “odlučno se usprotiviti predrasudama i netoleranciji” i promicati ljudska prava, zahtijevajući od međunarodne zajednice da pokaže “razumijevanje i konstruktivnost”.

You may also like