Sutra u Mimari forum o stranim investicijama

Investicijski forum u organizaciji Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, Foreign Investors Councila i portala Energypress održava se 29. svibnja 2015. godine s početkom u 10 sati, u maloj dvorani Muzeja Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb.

Investicijski forum okuplja predstavnike akademske zajednice i diplomatskog zbora, kao i poslovne ljude te predstavnike stranih investitora u energetsku industriju, banke, telekomunikacije, nekretnine. Forum uvodnim izlaganjem otvara akademik Ivo Šlaus, dekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld te počasni predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti.

Iz Udruženja stranih ulagača demantirali su ocjene Vlade o poboljšanju investicijske klime i oštro reagirali na tvrdnje čelnika Agencije za investicije i konkurentnost Damira Novinića koje je izrekao na nedavnoj Vladinoj konferenciji Invest.HR ‘Strašne su nam izjave čelnika državne agencije koji govori o problemima ‘ako ih ima’, a zbog ‘špekuliranja investitora zemljištem’. Stvarno nije uputno to da se čelnik državne agencije nabacuje etiketom ‘špekulanata’ na sve investitore’, poručuje tajnik Udruženja stranih ulagača Ante Babić u najavi sutrašnjeg okruglog stola ‘Drugo poluvrijeme’, na kojem će istaknuti predstavnici poslovne zajednice raspravljati o poslovnoj i investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

Babić ističe da je nakon objavljivanja druge ‘Bijele knjige’ u listopadu 2014, koja je naznačila pogoršavanje uvjeta poslovanja i investiranja u svim područjima osim radnih odnosa, došlo do daljnjeg pogoršanja poslovne i investicijske klime na svim područjima. Upozorava da je Vlada nastavila s izmjenama zakona, a uvela je i nove poreze, kao i novi obračun poreza kako za trgovačka društva (reinvestirana dobit, nove trošarine na gorivo i cigarete, PDV na građevinsko zemljište), tako i za fizičke osobe (porez na štednju i dividendu, uračunavanje drugih dohodaka u najvišu poreznu stopu).

Problem su i novi neporezni nameti (ponovno licenciranje za protupožarnu zaštitu, porast komunalnih naknada), pogoršavanje situacije u pravosuđu (izmjene krivičnog i prekršajnog zakona, izmjene stečajnog zakona, izmjena zakona o sudovima sa smanjenjem broja sudova), kao i u području Zakona o radu (npr. certificiranje djelatnika za protupožarnu zaštitu).  U Udruzi stranih ulagača zabrinuti su i zbog pojačanih inspekcija i problema u javnoj nabavi, u kojoj se, kako kažu, manji fokus stavlja na cijenu, a veći na ‘umjetnički dojam.

Na Investicijskom forumu sudjelovanje potvrdili panelisti:
• Ante Babić – glavni tajnik Foreign Investor Councila
• Mladen Fogec – predsjednik Foreign Investor Councila
• Viktor Pavlinić – član uprave Tele2
• Milan A. Račić – poslovni konzultant, vlasnik tvrtke Indium d.o.o.
• Hrvoje Stojić – član uprave Hypo Grupe

Moderator je Ivan Brodić, urednik portala www.energypress.net

Medijski pokrovitelji su:
1. Poslovni dnevnik
2. Nova TV
3. Direktno.hr

 

You may also like