Sutra opći štrajk radnika Uljanika

Radnici Uljanika – njih 4500- počet će u srijedu ujutro u sedam sati opći štrajk jer u utorak nisu primili plaću za srpanj, a štrajkat će na svojim radnim mjestima, potvrdila je u utorak predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić nakon održanoga posljednjeg mirenja Uprave i sindikata.
Na konferenciji za novinare Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije predsjednica Marina Cvitić rekla je kako nije zadovoljna trenutačnim stanjem u Uljaniku, odnosno smatra kako Uprava Uljanika mora otići.

“Ova Uprava očito nije sposobna normalizirati stanje u Uljaniku, uspostaviti normalno financiranje dobavljača i kooperanata, a očito nije u stanju ni osigurati plaće radnicima. Upravo zato postoji veliki pritisak od strane radnika da ova Uprava mora otići jer je izgubila kredibilitet i njihovo povjerenje”, istaknula je Cvitić.

Po njezinim riječima, radnici Uljanika ogorčeni su jer im je ugrožena egzistencija, plaća za mjesec srpanj kasni već sedmi dan kasni plaća, pa njihov očaj i bijes opravdano rastu i među njima vlada veliko nezadovoljstvo.

Cvitić je ustvrdila da Sindikat traži da se Vlada izjasni je li im uopće u interesu zadržavanje hrvatske brodogradnje kao strateške djelatnosti. “Ono čime sam zgrožena je da Uprava nakon cjelokupne situacije može reći da mirno spava i ne osjeća nikakvu odgovornost prema cjelokupnoj situaciji. Ako ova Uprava može mirno spavati, onda je moje mišljenje kako nije dorasla funkciji te da bi ju trebala prepustiti nekome drugome tko će se pobrinuti da radnicima osigura egzistenciju.“ rekla je Cvitić te dodala kako je moralna odgovornost ove Uprave da odstupi.

Radnici Uljanika trebali su, prema Kolektivnom ugovoru, plaću za srpanj dobiti 15.kolovoza, a kako je taj dan bio blagdan, onda 16.kolovoza. Ali, kako plaće nisu isplaćene 17. kolovoza, pokrenut je postupak mirenja koji prema zakonu traje pet dana i koji istječe u utorak.

You may also like