Vlada bi trebala donijeti i odluku o proglašenju gradnje LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Zakonom o strateškim investicijskim projektima omogućuje se da svi službeni postupci postaju žurni i imaju najviši prioritet.

Vlada ocjenjuje da je LNG terminal bitan za gospodarski rasta i razvoj Republike Hrvatske te da doprinosi zapošljavanju i ima pozitivan utjecaj na okolnu industriju. Projekt je usklađen i sa strateškim dokumentima Europske unije i Republike Hrvatske, ističu u Vladi. Procijenjena vrijednost LNG-a na Krku je 600 milijuna eura, a uz plinovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu eura.

LNG terminal uvršten je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti. U tvrtki LNG Hrvatska, očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te trajati tri godine. Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi prostornih metara plina dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi prostornih metara. Stoga bi on, uz opskrbu Hrvatske, trebao služiti i dobavi plina za zemlje regije i EU-a.

Related Posts