Sutra novi proračun sa deficitom od 7.4 milijarde kuna

Vlada premijera Tihomira Oreškovića u četvrtak će predstaviti prijedlog državnog proračuna za ovu godinu, prema kojemu bi proračunski deficit, kako je planirano i smjernicama za izradu proračuna, iznosio 7,4 milijarde kuna ili 2,2 posto projiciranog BDP-a.

Kako se doznaje, prijedlog proračuna koji će Vlada predstaviti na sjednici u četvrtak u bitnom se ne razlikuje se u odnosu na proračunske smjernice predstavljene prije dva tjedna.  Ukupni proračunski prihodi planiraju se u iznosu od gotovo 115 milijardi kuna, a rashodi 122,4 milijarde kuna. Pri tome ostaje plan koji si je Vlada zadala, da se rashodi iz općih izvora ne povećavaju u odnosu na preliminarno izvršenje proračuna za 2015. godinu.

Vlada planira rast prihoda od poreza od 1,2 posto, ili za 800 milijuna kuna. Ukupni rast prihoda u odnosu na izvršenje 2015. godine trebao biti pet milijardi kuna, uključujući EU pomoći. Proračunski deficit, kako je planirano, ostaje 7,4 milijarde kuna ili 2,2 posto BDP-a. Kada se tomu doda šest izvanproračunskih fondova i lokalna samouprava taj se deficit na razini opće države penje na 9,2 milijarde kuna ili 2,7 posto BDP-a, prema nacionalnoj metodologiji.

Te veličine, naime, nisu planirane prema ESA metodologiji, jer neki od entiteta koji bi ušli u ESA obuhvat ne vode proračunsko računovodstvo, već samo prema poslovnom načelu. No, i uz uključenje tih entiteta, deficit će, navodi upućeni izvor, biti ispod tri posto BDP-a. Što se tiče ušteda, koje iznose oko dvije i pol milijarde kuna, obuhvaćeno je sve osim plaća i mirovina. Prema neslužbenim izvorima, na materijalnim rashodima planiraju se uštede od 260 milijuna kuna, subvencijama 550 milijuna, pomoćima 300 milijuna, naknadama građanima i kućanstvima 560 milijuna kuna, ostalim rashodima 550 milijuna kuna te na nabavi nefinancijske imovine 280 milijuna kuna, od čega se dobar dio odnosi na Ministarstvo obrane.

Kod naknada građanima i kućanstvima, navodi izvor, zahvatit će se među ostalim u socijalne naknade povezane uz dohodovne cenzuse, uz djelomično preusmjeravanje prema europskim fondovima. Pri tome proračun za branitelje iz općih izvora neće biti smanjen. Kod subvencija, očekuju se zahvati u sektoru prometa, dok u poljoprivredi ne bi trebalo biti većih izmjena Kod plaća, kako se doznaje, nisu predviđena sredstva za njihovo povećanje od šest posto koliko traže sindikati, već samo za godišnji rast od 0,5 posto po godini staža.

Uz prijedloga državnog proračuna za 2016. godinu, s prijedlogom projekcija za 2017. i 2018. godinu, Vlada će sa sjednice u četvrtak Saboru uputiti i prateći zakonski prijedlog o izvršenju proračuna za ovu godinu.

You may also like