Sutra novi niz američkih izbora, referendum o Trumpu

Milijuni glasača izlaze u utorak na predizbore u pet velikih američkih država što će biti vrlo važan dan za Donalda Trumpa koji se nada da će svoju prednost u anketama pretvoriti u plebiscit podrške, dok ga osuđuju sa svih strana zbog njegove zapaljive retorike.

Tek što je taj njujorški mulitimilijarder počeo djelovati pomirljivije, a riječi i držanje mu počele djelovati “državnički”, stanje je eskaliralo na njegovim skupovima na kojima izbijaju sukobi pristaša i prosvjednika.

Američki tajni agenti morali su intervenirati tijekom predizbornog skupa u subotu u Daytonu u Ohiju kada je jedna osoba skočila na pozornicu. Trump je nakratko odveden s pozornice prije nego što se situacija smirila, a nakon incidenta je izjavio kako je bio spreman i na fizički okršaj.

Incident u Daytonu dogodio se samo dan nakon nereda na Trumpovu skupu u Chicagu kada su se sukobili njegovi i pristaše demokratskog kandidata Bernieja Sandersa, a zbog kojih je morala intervenirati i policija.

Aktualni američki predsjednik Barack Obama pozvao je sve predsjedničke kandidate, ali svima je jasno da je ciljao najviše na Trumpa, da odbace “vrijeđanja i ismijavanja” i da ne “stvaraju podjele na rasnoj i vjerskoj pripadnosti”.

Florida, Sjeverna Karolina, Missouri, Ohio i Illinois u utorak će odlučiti o svojim kandidatima za republikanske i demokratske nacionalne konvencije. “Superutorak 2”, nakon onog 1. ožujka, važan je zbog toga što će po prvi put u ovom ciklusu tri države (Florida, Ohio, Illinois) svoje republikanske delegate odrediti po sistemu “pobjednik nosi sve”.

Trump ima prednost po anketama u svih pet država. No, čak i ako osvoji “drugi superutorak”, matematički neće time moći osigurati potreban broj delegata, ali prednost bi mu se mogla tako povećati da će ga biti nemoguće uhvatiti.

Trump dosad ima 461 delegata i vodi pred Tedom Cruzom (362), Markom Rubijom (154) i Johnom Kasichem (54).

Senator Marco Rubio sve je karte bacio na svoju Floridu. Kampanju je fokusirao na svoju matičnu državu i nada se pobjedi iako mu ankete ne idu u prilog.

Isti je scenarij u Ohiu gdje guverner John Kasich treba pobjedu za ostanak u utrci. I za njega i za Rubija porazi kod kuće vjerojatno bi značili kraj nade u nominaciju.

Teksaški senator Ted Cruz, drugoplasirani po broju kandidata, ultrakonzervativni član Tea Partyja (Čajanke) i prvak vjerske desnice, smatra da mu šanse rastu ako u nastavku kampanje ostane sam s Trumpom i uvjeren je da će ga pobijediti.

Iako ni Trump niti Cruz nisu ljubimci republikanskog stranačkog establišmenta, vjeruje se da će stranka stati iza Cruza jer je on smjerni konzervativac, dok je Trump po potrebi populist, konzervativac i liberal.

S demokratske strane, Hillary Clinton vodi pred senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom sa 772 delegata prema 551, čemu se dodaje još 500-tinjak “superdelegata”, izabranih demokratskih dužnosnika koji će glasovati na konvenciji u srpnju i već su dali potporu bivšoj državnoj tajnici.

Clinton je dosad pobijedila u 14 od 23 izjašnjavanja u demokratskim predizborima, ali većina ih je s američkog juga, gdje joj afroameričko stanovništvo daje neupitnu potporu. “Socijalist” Sanders je, međutim, ostvario nekoliko iznenađujućih pobjeda na srednjem zapadu i oko Velikih jezera zahvaljujući podršci bijelaca i mladih.

Clinton vodi u anketama u svih pet država koje glasuju u utorak, ali je Sanders pokazao da je sposoban za iznenađenja. On je uvjeren da će utrka za demokratsku nominaciju biti otvorena do samog kraja, do lipnja kada glasa Kalifornija.

0 comments