Sutra nastavak rasprave o godišnjem izviješću o obrani

Sabor zasjedanje u srijedu nastavlja raspravom o Godišnjem izvješću o obrani za 2014., po kojem je Ministarstvo obrane u izvještajnom razdoblju raspolagalo sa 4,26 milijardi kuna, a udio hrvatskog obrambenog proračuna u BDP-u iznosio 1,3 posto. U usporedbi s 2013., udio obrambenog proračuna u BDP-u smanjen je za 0,06 posto.

Obrambeni resor postigao pozitivne pomake, a sposobnost Oružanih snaga, usprkos proračunskim ograničenjima, dodatno je unaprijeđena, ocjenjuje se u izvješću. Donesena je opsežna podzakonska regulativa, usvojen je i dugoročni plan razvoja Oružanih snaga od 2015. do 2024. kojim su definirani okviri i smjerovi razvoja. Nastavljen je i proces prilagođavanja obrambenog planiranja s rješenjima i promjenama u NATO- u. NATO zapovjedna struktura popunjena je sa 16 od 18 mjesta, nacionalni sustav za nadzor i zaštitu zračnog prostora integriran je u NATO-ov sustav protuzračne i proturaketne obrane, RH je pristupila i multinacionalnom središtu za plansko ratovanje u Sloveniji, koje postaje NATO-ov centar izvrsnosti.

Opremanje i modernizacija u limitiranim okvirima nastavljena je u svim granama oružanih snaga uz intenciju uključivanja domaćih proizvođača. Nastavljena je nabava podsustava naoružanja i specijalne opreme za nastavak projekta borbenog oklopnog vozila, do kraja 2014. kompletirana su 44 vozila, a u projekt je uloženo 2,2 milijarde kuna. Kada je riječ o proizvodnji domaće jurišne puške, od domaćeg je proizvođača nabavljeno 1121 puška, 90 bacača granata i 630 ciljnika, sveukupne vrijednosti preko 15 milijuna kuna. Nove prikrivne odore, čizme, kacige i oprema za najzahtjevnije uvjete financirane su s preko 67 milijuna kuna. SAD je Hrvatskoj donirao 212 različitih tipova vozila u vrijednosti od oko 58 milijuna kuna.

S brodogradilištem specijalnih objekata sklopljen je ugovor za izgradnju pet obalnih ophodnih brodova, jedan prototip i četiri broda u seriji u vrijednosti od 395 milijuna kuna. Ušlo se i u opremanje radarskog sustava, a očekuje se isporuka dva podvodna vozila iz programa pomoći SAD-a. Kada je riječ o kapitalnom remontu migova 21, Ministarstvu obrane je od 12 aviona predano na uporabu njih 10. Kontinuirano se poboljšavala obrazovna struktura časnika i dočasnika, te je uvedena nova kategorija osoblja – vojni specijalisti. Definiran je status i veličina pričuvne komponente i nakon dugog vremena je započela njezina uspostava, kaže se u izvješću.

You may also like