Sutra imena ministara, Kovačić potpredsjednik Vlade iz kvote Mosta

I u ponedjeljak je mandatar Andrej Plenković nastavio razgovarati s mogućim kandidatima za ministre u novoj Vladi. Andrej Plenković je nakon cijelog dana opet ostao krajnje suzdržan na novinarska pitanja o tome tko bi mogli biti budući ministri u njegovoj Vladi. No, najavio je da će sutra izaći sa svim informacijama.

“Sutra poslijepodne”, kazao je na pitanje kada bi sve mogli biti gotovo. “Intencija je da u srijedu u Saboru bude rasprava o povjerenju o budućoj Hrvatskoj vladi”, kratko je zaključio.

Gost Dnevnika N1 bio je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja koji je objasnio zašto se neki mostovci nisu pojavili na Odboru za zakonodavstvo.

Što vi kažete na odgovor saborske službe koja je objavila da neki zastupnici iz Mosta nisu pravodobno kontaktirani te da zato nisu došli na odbor? Ja bih to pripisao početku zasjedanja Sabora. Greška je napravljena prema zastupnicima Mosta. Odbor je imao kvorum, ali mi kao predlagatelji nismo dobili poziv. Odbor se održao i dao mišljenje o Zakonu o financiranju stranaka, ali ovršni Zakon nije imao tko predložiti i braniti. Nadamo se da će saborske službe dobiti naše kontakte. Dolazimo sutra obavezno na odbor, cijeli dan smo ovdje. Odgovorno se odnosimo prema časnoj dužnosti. Nismo to htjeli izbjeći, dogodila se administrativna greška.

Jeste li očekivalil više pomoći od svojih partnera? Ja ne znam tko je tu pogriješio, svi su zaokupljeni svojim nekim problemima. U tijeku je sastavljanje vlade i mnogi su fokusirani na to. Ovaj zakon je išao u hitnu proceduru da bismo uveli manje promjene. Za ovo ostalo ćemo ići u redovnu proceduru zbog prigovora iz oporbe.

Ali unatoč tome nema javne rasprave… Tu su zastupnici koji su predstavnici građana i svatko može dati amandman. Nemaju vladajući problema s amandmanima da se prihvate ako su dobri. Svi mogu dati svoje mišljenje i primjedbe i tako ćemo doći do najbojih rješenja. Možda zajednički dođemo do nečega boljeg.

Što donose izmjene Ovršnog zakona? Građani koji su izloženi ovrsi da dobivaju stan na korištenje ili novac za najam. Tako pokazujemo da smo socijalno osjetljivi i da imamo razumijevanja za takve ljude kojima omogućujemo da stanu na noge i krenu ispočetka.

Rekli ste da je sada u fokusu sastavljanje vlade. Jeste li se vi u vašim resorima dogovorili s mandatarom? Imao je razgovor s kandidatima, oni nisu tajni, oni su obavljali dužnosti i nastavit će svi osim Jurline Alibegović. Ne radi se o tome da ona nije dobro radila, ali nažalost uz Upravu smo dobili mjesto potpredsjednika vlade, a ona je nestranačka osoba, a na toj poziciji to mora biti istaknuta politička figura. To bi po našoj želji bio Ivan Kovačić. On je naš kanididat za minstra uprave i protpredsjednika vlade. Nisam čuo primjedbe. On je čovjek koji je Omiš izvukao iz dugova i koji zna što treba mijenjati u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Hoće li se nastaviti raditi na reformama? Da se ne spominju reforme ne bi tražio to ministarstvo. Nastavljamo s tim, ali imamo 14 zastupnika. Neki kažu da su to sitni koraci i populizam, a ne vidim političku volju da se to dogodi. Lako je pričati tim manjim strančicama i prozivati Most. Da Most ima većinu u Saboru mi bismo to proveli. Hrvatska kreće u promjene.

You may also like