SUSTAV LIBORA MORA SE PROMIJENITI

Sustav Libora, koji predstavlja osnovnu kamatu na međubankarskom tržištu novca treba promijeniti, smatraju stručnjaci nakon što se pokazalo da se tom kamatnom stopom može manipulirati.
Na nedavnom okruglom stolu Bank of England guverner britanske središnje banke Mark Carney kazao je da bi Libor trebalo zamijeniti, a da bi ubuduće osnovnu kamatu trebalo temeljiti na aktualnim transakcijama na tržištu, a ne na procjenama banaka.

Banke su posljednjih godina bile kažnjene s nekoliko milijardi funti zbog namještanja Libora, a prošle su godine četiri trgovca Barclaysa bila uhićena zbog manipulacija tom kamatom na međubankarskom tržištu novca.

Profesor financija na sveučilištu Oxford Alvaro Cartea izjavio je u utorak za BBC da je „iznenađujuće“ da je takav „manjkavi“ sustav Libora trajao toliko dugo. „Nešto treba učiniti“, ustvrdio je Cartea i istaknuo da ni u vrijeme kada se Libor razvijao krajem 1980-tih godina njegovi učinci nisu bili u potpunosti razumljivi. „Banke se ne potiče da budu poštene, ali za njih ipak predstavlja loš pubicitet ako budu uhvaćene u tome što su radile“, rekao je Cartea.

Što je to Libor?

LIBOR ili Londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa (London Inter-Bank Offered Rate – LIBOR) stopa je po kojoj londonske banke pozajmljuju sredstva jedna drugoj. Ponekad služi kao osnova za utvrđenje kamatne (interest) stope u poreznim utočištima (safe harbour) ili za utvrđenje kamatne stope na inozemni zajam koji je podoban za vraćanje.

You may also like