Suradnja Srbije i Albanije na gradnji puteva i pruga

Beograd – Tehnička radna grupa Srbije i Albanije u Beogradu razmatra projekte od regionalnog značaja – gradnju pruge i auto-puta koje će premijeri dve zemlje predstaviti u maju Evropskoj komisiji, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović je uoči sastanka radne grupe izjavila novinarima u Palati Srbija da će se razgovori pre svega fokusirati na gradnju auto-puta Niš-Priština-Tirana, kao i rekonstrukciju i dogradnju pruge Beograd-Bar, koja će najverovatnije od Podgorice imati nastavak ka Albaniji i lukama u toj zemlji, prenosi Tanjug.  Kako je navela, ta dva projekta za izgradnju auto-puta i pruge koštaju skoro dve milijarde evra, ali pošto je to veliki iznos, dve zemlje će se fokusirati na prioritete u tim projektima. Ona je rekla da će tek biti razmotreno kako će se finansirati ti projekti s obzirom na to da Srbija i Albanija nemaju dovoljno novca i ne mogu više da se zadužuju, kao i da Srbija ima strateška pratnerstva sa pojedinim zemljama i da bi i tako mogla da obezbedi novac.

Mihajlović je podsetila da je pre desetak dana u Tirani formirana radna grupa koja se bavi infrastrukturnim projektima i istakla da je infrastrukturni razvoj uslov privrednog razvoja i stabilnosti zapadnog Balkana. “Već danas ćemo imati okvirne dogovore o ta dva projekta, a za desetak dana ćemo se ponovio sastai u Tirani”, rekla je Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona je kazala da će u te razgovore biti uključeni i predstavnici Crne Gore i Prištine.

Radna grupa je formirana nakon dogovora premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame u avgustu prošle godine kada su u Berlinu predstavljeni projekti od regionalnog značaja.

You may also like